h i r d e t é s

Döbbenetes számokat közöltek a brit mutáció szlovákiai jelenlétéről

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Döbbenetes számokat közöltek a brit mutáció szlovákiai jelenlétéről

2021. február 05. - 14:53

 

Ebben a helyzetben a kormányfő óvakodna az iskolák újranyitásától. 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Beigazolódott, hogy az új koronavírus brit mutációja erőteljesen jelen van Pozsonyban. A szlovák főváros a hétvégi tesztelés után elrendelte, hogy vizsgálják felül a magisztrátus által felállított mintavételi helyeken begyűjtött pozitív mintákat. Az eredmény: a bevizsgált minták döntő többségében jelen volt a koronavírus új, brit változata. Igor Matovič kormányfő a közösségi hálón azt írta, országos viszonylatban 60 százalékos a brit mutáció jelenléte. A miniszterelnök a jelenlegi járványhelyzetben nem nyitná meg az iskolákat és az óvodákat.

A pozsonyi önkormányzat által felállított tesztelőállomásokon az elmúlt hétvégén csaknem 50 pozitív mintát szűrtek ki az antigénes gyorstesztek. A pozitív eredményt produkáló tesztalanyoknak felajánlották a PCR-tesztet is. A lehetőséggel 28 személy élt, őket február 2-án, kedden tesztelték le újra. Az egyikük esetében a PCR-teszt nem erősítette meg a pozitivitást, vagyis az antigén teszt hamis pozitív eredményt mutatott. A maradék 27 minta közül azonban 23-ban volt jelen az új koronavírus brit változata, ami rendkívül magas, 85 százalékos arányt jelent.

A fővárosban tesztelt személyeket más-más időpontokban és más-más városrészekben vetették alá a mintavételnek, ami bizonyítja, hogy nem egy potenciális gócpontból származnak. Emellett más-más korosztályhoz is tartoztak.

A pozsonyi önkormányzat a vizsgálat adatait felajánlotta a tudós közösségnek, a járványügyi szakembereknek és a kormánynak is, hogy vegye figyelembe azokat a további tömeges tesztelések vagy az iskolanyitás tervezése során.

Igor Matovič miniszterelnök csütörtök este Facebook-bejegyzésében már azt írta, hogy a brit mutáció 60 százalékos. A kormányfő ezért a jelenlegi járványhelyzetben nem nyitná meg az iskolákat és az óvodákat - ezt már az Expres Rádió műsorában jelentette ki. Az előzetes tervek szerint február 8-án, hétfőn kinyitnak az óvodák és újraindul a tanítás az általános iskolák alsó tagozatos tanulói és a végzős középiskolások számára.

"Akkor, amikor erőteljesen terjedni kezd a brit mutáció, félnék attól, hogy bármit is megnyissak. Ha ez rólam szólna, én ebben a helyzetben ezt nem tenném" – tette hozzá a kormányfő.

Igor Matovič megjegyezte, hogy nem vett részt az iskolanyitásról szóló korábbi tárgyaláson, és nem fog részt venni a következő találkozón sem, mert azt akarja, hogy ez a két koalíciós partnerpárt, az SaS és a Za ľudí döntése legyen, amelyek leginkább szorgalmazzák a lazítást.

„Azt akarom, hogy a populista pártok adják hozzá a nevüket, amelyek akkor akarnak nyitni, amikor terjedőben van a brit mutáció” – jegyezte meg a miniszterelnök.

Az iskolák újranyitásának feltétele a pedagógusok, legalább az egyik szülő, valamint a középiskolások tesztelése. Több önkormányzat ugyanakkor már jelezte, nem él a nyitás lehetőségével, és a járványhelyzetre való tekintettel nem engedi iskolába a gyerekeket. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s