h i r d e t é s

Döntöttek a szakszervezetek, jöhet az országos sztrájk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Döntöttek a szakszervezetek, jöhet az országos sztrájk

2019. január 03. - 12:56

Négypontos követeléslistában rögzítették az országos munkabeszüntetés céljait az előkészítő bizottságban együtt dolgozó szakszervezetek. - írja a napi.hu.

Illusztráció: 444.hu

A szombati budapesti demonstráción meghirdetik az országos sztrájkot

- tudta meg a Népszava.

Megfogalmazták négypontos követelés listáikat a szakszervezetek, melyeket a kormánynak intéznek. Ezek - a lap összefoglalója szerint - a következők lesznek:

  • A Munka törvénykönyvét úgy módosítsák, hogy az a mostaninál jobban szolgálja a munkavállalók érdekeit, a rabszolgatörvényként elhíresült túlóra szabályozást pedig vonja vissza a kormány!
  • Követelik a bérek rendezését is. Elvárják a minimálbér két számjegyű emelésétől kezdve a cafetéria visszaállításán át a közszféra béreinek rendezéséig több tényező megtárgyalását.
  • El akarják érni a sztrájkjog újraszabályozását, érdemi párbeszédet, előzetes egyeztetést várnak el a dolgozókat érintő törvények módosításakor.
  • Valamint rugalmasabb nyugdíjba vonulási rendszer kidolgozásának követelményeit, a korengedményes nyugdíjak korszerűbb formában történő visszahozását követelik.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) székházában karácsony előtt megalakult operatív munkacsoport szerda délután döntött a közös célokról. Az egyeztetésről egyedül a Munkástanácsok képviselői hiányoztak, képviseltette magát a MASZSZ több tagszervezete, a közszférát képviselő Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF), az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT) vezetői és a Liga Szakszervezetek egyik legerősebb tömörülésének, az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ). A sztrájkköveteléseket a január 5-ére, szombatra meghirdetett fővárosi tüntetésen jelentik be.

 

napi.hu