h i r d e t é s

Drágán add az életed

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Drágán add az életed

2017. március 22. - 16:47

 

Módosították 2016 decemberében a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletet. - írja a napi.hu.

Forrás: flickr.com Fotó:ann gav

A temetők üzemeltetői, a temetési szolgáltatásokat végzők az átállás heteit, hónapjait élik - írja a Beol.hu. Már vannak félelmek: a kötelezővé tett online számviteli rendszer miatt tovább drágulhat a temetés - akár 20 százalékkal.

Még tavaly decemberben módosították a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény végrehajtását szabályzó kormányrendeletet, többek között olyan szolgáltatásokat is fizetőssé tettek, amit eddig ingyen kaptak az elhunyt hozzátartozói. A temetkezési vállalkozásoknak júliusig van idejük arra, hogy átálljanak az online számlázási rendszerre, az ehhez szükséges szoftvert áremeléssel tudják finanszírozni a cégek

- Növekszik az adminisztrációnk, új számlázó-programot kell venni. Március végére minden vállalkozónak ki kell kalkulálnia az új rovatokba szükséges költségeket áfával terhelve, amelyeket a szabályozás elvár. Ez nagyon sok oldal, ami a legenyhébb árakkal számolva is minimum 20 százalékkal növeli a temetési költségeket a temettetőnek. És azt fogják hinni az ügyfelek, ezt mi akarjuk

- nyilatkozta a portálnak Czirléné Kovács Tímea, tótkomlósi vállalkozó.

Példája szerint a ravatalozó használati díját most több sorra, tételre bontották: a személyi okmányokért, valamint az elhunyt ruháinak az átvételéért, a statisztikai adatszolgáltatásban való közreműködésért, az elhunyt megtekintéséért is pluszköltséget kell számolni. A sorok oldalakon át kígyóznak.

A Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesületének vezetője, Palkovics Katalin a Beol.hu-nak elmondta, folyamatos az egyeztetés a Belügyminisztériummal a kormányrendeletben előírt egységes számlakép minél egyszerűbb használatáért.

napi.hu


 

h i r d e t é s