h i r d e t é s

Drágulhatnak a mobiltarifák

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Drágulhatnak a mobiltarifák

2015. november 09. - 12:02
0 komment

Nincs kizárva, hogy a roamingdíj tervezett kivezetése miatt a szolgáltatók emelni fogják a belföldi hívások tarifáját. A későbbiekben ugyanis nem lesz különbség a belföldi, illetve a külföldről például Magyarországra irányuló hívások percdíjában. A tarifaemelésre elméletileg lehetőségük is lesz a cégeknek, hiszen nincsen érvényben ezt akadályozó szabályozás.

Forrás: Thinkstock

A szolgáltatók saját üzletpolitikai stratégiájuk alapján döntik el – a szabadpiaci verseny elveinek tiszteletben tartása mellett – , hogy emelik-e saját tarifáikat. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak nincs felhatalmazása a szolgáltatók üzleti döntéseinek vizsgálatára - írja az Origo.

Bizonytalanok a szolgáltatók

A szolgáltatók még óvatosan nyilatkoznak – írja a Világgazdaság. A Vodafone Magyarország még nem ismeri az Európai Parlament roamingdöntésének minden, esetenként még kidolgozásra váró részletét, így egyelőre nem tud a majdani módosítások hatásairól sem nyilatkozni.

A Magyar Telekom pedig azt közölte: pozitívan értékelik az EP-döntést és az elfogadott szabályozást, ugyanakkor a bevezetés, a konkrét megvalósítás számos részlete még további elemzést igényel.A Telekom nem számol a 2017-re közzétett üzleti célok módosításával."A 2017 közepéig érvényes roamingcsökkentési menetrend eddig is ismert volt, és figyelembe tudták venni az üzleti tervezésben.

Kivezetési menetrend

A roamingdíjak legutóbb 2014. július 1-jén változtak, kivezetésük pedig két lépcsőben történik. Lesz tehát egy átmeneti időszak 2016. április 30-tól, amikor az említett mértékben lehet növelni a belföldi díjakat. Ezt követően, 2017. június 15-től pedig az említett pluszdíjakat a szolgáltatók csak akkor alkalmazhatják, ha évenként a nemzeti szabályozó hatóságok számára – Magyarországon az NMHH-nak – megküldött kérelemben közgazdasági számításokkal igazolják, hogy a barangolási szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban felmerült költségek nem fedeznék a kiadásokat, és ez hatással lenne a belföldi tarifáikra (a belföldi díjak emelésére lenne szükség). Egyéb esetben csak a belföldi díjakat számolhatják fel.

 

origo.hu


h i r d e t é s

Clicky