h i r d e t é s

Drasztikus lépést tett a Lidl

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Drasztikus lépést tett a Lidl

2022. május 10. - 15:32

A Lidl lépett: a lakosság folyamatos élelmiszerellátásának biztosítása érdekében nem ad el három árstopos terméket nagykereskedőknek. Könnyen lehet, hogy más cégek is követik majd a példáját - írja a Portfolio.hu.

A kép illusztráció! - Forrás: Branstetter Sándor / MTVA

Rohamosan vásárolják fel az árstopos termékeket a kisboltosok, cukrászdák, vendéglősök a szupermarketekben és a diszkontokban, ezért egyre többször fordul elő, hogy áruhiány alakul ki a boltokban.

Akadozik az egyenletes szállítás egyes termékeknél, amely a kisboltosok egyre növekvő vásárlásaival párosulva polchiányokhoz, átmeneti áruhiányokhoz vezet egyre több boltban” – mondta a portál kiskereskedelmi szektorra rálátó forrása. Ezért látják egyre többen, hogy egy-egy üzletben nincs olaj vagy éppen csirkemell.

A szereplők megtehetnék, hogy – ahogy a benzinkutakon – kettős árazást használnak, de ez nagyon bonyolult lenne – mondta a forrás, aki szerint ezért inkább a tiltás felé mozdulnak a nagykereskedők esetében.

Alapvetően nem a háztartások, hanem vendéglősök, kisboltosok, cukrászdák kezdték el felvásárolni az árstopos termékeket. Ezt azért tették, mert a boltok polcain elérhető, tavaly októberi ár olcsóbb, mint amit a beszállítók kínálnak számukra. Erre válaszul sok kiskereskedelmi cég mennyiségi korlátozást vezetett be – csak háztartási mennyiségben szolgáltak ki árstopos termékeket –, de ez sem volt elég ahhoz, hogy eltántorítsák a nem lakossági vásárlókat. Kisebb mennyiségben, de többször vásárolnak, mert sokkal olcsóbb számukra bemenni a multikhoz, mint a beszállítóktól megvenni az árut. 

A Portfolio.hu korábbi becslése szerint ha megszűnt volna az árstop, akkor legalább 20-30 százalékkal nőtt volna a kiskerár a befagyasztott árú termékeknél. Azonban fennmaradt az ársapka, és a termelői árak tovább nőnek, így egyre nagyobb a különbség a multik polcain megtalálható (tavaly októberi) ár és a beszállítók által kínált ár között. Ennek hatására a Lidl nem várt tovább: a vállalat már nem szolgálja ki a nagykereskedőket (akik továbbértékesítik a termékeket valamilyen formában), ha cukrot, lisztet vagy csirkemellet szeretnének venni - tudta meg a portál a Tőzsér Judittól, a Lidl Magyarország vállalati kommunikációs vezetőjétől. (Napi.hu)