h i r d e t é s

Drónokkal végezték ki a tálibok vezérét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Drónokkal végezték ki a tálibok vezérét

2016. május 22. - 07:47
0 komment

 

A drónokat Afganisztán és Pakisztán határvidékén vetették be - írja a Faktor.hu.

Manszúr molla. Forrás: Wikipédia

Peter Cook az Egyesült Államok védelmi minisztériumának szóvivője azt mondta, hogy a drónokat Afganisztán és Pakisztán határvidékén vetették be, hogy Aktár Mohamed Manszúrt likvidálják.

A támadást Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke is engedélyezte.

A Pentagon egyik tisztségviselője szerint az akcióról tájékoztatták Pakisztánt és Afganisztánt is, de azt nem mondta el, hogy előzetesen, vagy csak utólag – írja az MTI.

Peter Cook arról is beszélt, hogy Manszúr mekkora fenyegetést jelentett az afgán és az amerikai erőkre, valamint a helyi lakosságra is. A molla személye pedig az afgán földön régóta húzódó konfliktus politikai megoldását is gátolta:

Manszúr akadályozta az Afganisztán kormánya és a tálibok közti megbékélést, mert megtiltotta a tálib vezetőknek, hogy részt vegyenek az afgán kormánnyal folytatott béketárgyalásokon.

Aktár Mohamed Manszúr 2015-ben lett a tálibok vezetője, miután nyilvánosságra került, hogy Omár molla már két éve halott. Manszúr korábban Omár molla helyettese volt, és a tálibok közlekedési minisztereként tartották számon.

Peter Cook elmondta, hogy a dróncsapás eredményét még elemzik, a további részletekről később tájékoztatnak.

Az afgán urdu televízió jelentése szerint azonban nem Manszúr molla halt meg, hanem egy taxisofőr és utasa. A tévécsatorna szerint a holttesteket a határ közelében lévő dél-pakisztáni város kórházába szállították.

Egy, a Reuters hírügynökségnek nyilatkozó tálib parancsnok szintén cáfolta a szélsőséges mozgalom vezetőjének halálát. A tálib parancsnok hozzátette, nem ez az első alkalom, hogy a vezető halálhírét keltik.

Például tavaly decemberben is arról számoltak be, hogy a tálibok vezetője nagy valószínűséggel meghalt a pakisztáni Kvettában egy lövöldözés során. (faktor.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s