h i r d e t é s

Dührohamot kaphat ma a teljes arab világ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Dührohamot kaphat ma a teljes arab világ

2017. december 06. - 07:20

 

Donald Trump teljesítheti szerdán kampányígéretét, ami a komplett arab világot Amerika ellen hergelheti.

Forrás: CNN.com

Az Egyesült Államok el fogja ismerni Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – közölték amerikai kormánytisztviselők a BBC News szerint. Azonban Donald Trump elnök nem fog igyekezni áthelyezni az amerikai nagykövetséget Tel-Avivból a megosztott ősi városba. Szerdán Trump várhatóan beszédet tart, ezen jelentheti be a döntését. - írja a 24.hu

Az arab világ vezetői korábban már figyelmeztették az USA-t, hogy követsége átköltöztetése „a muszlimok botrányos provokálása” lenne.

Ennek oka, hogy Jeruzsálemet most az izraeli hatóságok ellenőrzik, de a lakosság megosztott. Izrael mindig is Jeruzsálemet tartotta fővárosának, miközben a palesztinok leendő államuk székvárosaként Kelet-Jeruzsálemet tennék meg (érdemes idekattintani a BBC térképéért, amin látszik a kaotikus rend). Ha Trump tényleg elismeri a várost, mint izraeli fővárost, azzal precedenst teremtene, ugyanis az 1948-as izraeli függetlenség óta egy állam se lépte meg ezt.

Jeruzsálemmel a fő probléma épp a város multikulturalizmusa, ami évszázadokra (sőt ezredekre) vezethető vissza. Szent hely ez a keresztényeknek, muszlimoknak és a zsidóknak is. Izrael az 1967-es hatnapos háborúban szállta meg a korábban Jordánia irányította várost, majd oszthatatlan fővárosaként kezdte emlegetni. A palesztinok az 1993-as izraeli-palesztin békemegállapodásra utalva azon az állásponton vannak, hogy a város státuszát későbbi tárgyalások rendezik majd.

De a leglényegesebb, hogy Izrael fennhatóságát Jeruzsálem felett soha egyetlen állam sem ismerte el, nem is vitték el a nagykövetségeiket Tel-Avivból.

Izrael mindezek ellenére a hatnapos háború óta hatalmas beköltöztetést hajtott végre, zsidó telepeket építve palesztin területen 200 ezer embert telepített a város keleti részeire. Ezek a telepek a nemzetközi jog értelmében illegálisak, bár Izrael vitatja ezt. Ha az USA elismeri Jeruzsálemet izraeli fővárosnak, azzal a telepépítést legitimálja.

Az amerikai kijelentések azért kevéssé voltak egyértelműek. A kormány részéről „a valóság elismeréseként” beszéltek Jeruzsálem izraeli fővárosi elismeréséről, hozzátéve, hogy a város határait később kell rendezni. Ráadásul a szent helyek jogi helyzete nem változik. Az amerikai zsidók szavazataira hajtó Trump a nagykövetség átköltöztetését – ha elszánja rá magát – is csak évek alatt tudná végrehajtani. Ahhoz egy biztonságos új épület is kéne.

Mindenesetre Trump már körbetelefonált pár környékbéli vezetőt, hogy elmondja nekik szándékait.

Trump ugyan elég jó viszonyt épített ki Szaúd-Arábiával az utóbbi hónapokban, azonban Szalmán király volt az, aki provokációnak nevezte a leendő döntést. Mahmúd Abbász palesztin vezető veszélyes következményekre figyelmeztetett, amik a békét, biztonságot és stabilitást fenyegetik majd a világon ezután. Abdullah jordán király szerint szintén aláássa a békefolyamatot egy ilyen határozat. Abdel Fattah el-Sziszi egyiptomi elnök pedig felszólította Trumpot: ne bonyolítsa a helyzetet a Közel-Keleten. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta, akár az Izraellel fennálló diplomáciai kapcsolatokat is megszakíthatják.

Az amerikai kormányzati tisztviselőket és családjaikat figyelmeztették, kerüljék el Jeruzsálemet és Ciszjordániát, ahol nagy tüntetések várhatók. Az izraeli hírszerzés szerint felkészültek a rendkívüli helyzetekre.

 

24.hu


 

h i r d e t é s