h i r d e t é s

Dupla csapás – kettős egészségügyi fenyegetéssel néz szembe India

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Dupla csapás – kettős egészségügyi fenyegetéssel néz szembe India

2020. október 25. - 15:35

 

Ismételten elérkezett a tarlóégetés szezonja Indiában, amely ismerős jelenetet rajzolt fel a hatalmas ország egeire: hatalmas mezők lángolnak, a füst gomolyogva száll keresztül az államhatárokon, a városokat pedig sűrű, sárga szmogi lepi el.

A kép illusztráció! - Forrás: BBC

A tarlóégetés gyakorlata – melynek során a művelés alatt álló földeket szándékosan gyújtják annak érdekében, hogy ezzel előkészítsék a terület a következő termények számára – a legfontosabb katalizátora az indiai éves „légszennyezettségi” szezonnak, amely általában télen szokott esedékes lenni.

A helyzet elsősorban a fővároshoz, Új-Delhihez hasonló városokban kritikus, ahol a lángoló földek füstje mellett a járművek és erőművek károsanyag-kibocsátása, az építkezések, valamint a hindu Diwali fesztivál tűzijáték-parádéjának hatása összeadódik, együttesen olyan mérgező füstfelhőt hozva létre, amely egészen tavaszig nem távozik.

A hatóságok évek óta próbálnak küzdeni ez ellen a súlyos egészségügyi kockázat ellen, ám idén egy új problémával is szembe kell nézniük, a koronavírussal, ráadásul félő, hogy ez utóbbi veszélyét tovább fokozza a légszennyezés – hívta fel a figyelmet a CNN.

A szakértők és politikusok most azon aggódnak, hogy az érkező légszennyezettségi szezon kettős fenyegetés elé fogja állítani az országot, hiszen fokozza a lakosság számára a súlyos fertőzöttség kockázatát, valamint komoly terheket ró a közegészségügyi rendszerre.

"A légszennyezés és a koronavírus együttes hatása, különösen a téli hónapok alatt, komoly aggodalomra ad okot. Megfelelő intézkedéseket kell hoznunk, hogy elkerüljük az esetek számának komoly megugrását." - nyilatkozta Dr. Randeep Guleria az Indiai Orvostudományi Intézet igazgatója.

Az Egészségügyi Minisztérium adatai szerint Indiában eddig már közel 7,6 millió ember fertőződött meg koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig eléri a 115 ezret. India hónapok óta szigorú korlátozásokkal próbálja felvenni a harcot a vírussal, ám eddig kevés sikerrel.  Pillanatnyilag az Egyesült Államokat követve India rendelkezik a második legmagasabb fertőzöttségi számmal a világon, és a harmadik legtöbb haláleset is az országhoz köthető. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s