h i r d e t é s

Durva hidegfront közeleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Durva hidegfront közeleg

2018. június 21. - 06:32

 

Csütörtökön még fülledt melegre számíthatunk, majd estétől sokfelé zivatarokkal markáns hidegfront érkezik! Péntekre 10, 15 fokkal zuhan vissza a hőmérséklet! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, keleten fátyolfelhők is szűrik a napsütést. Közben egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, ezekből egy-két helyen zápor is előfordulhat. 

Délután tovább növekednek a gomolyfelhők, illetve változó mennyiségű fátyolfelhőzetre is számíthatunk. Egyre többfelé alakul ki zápor, zivatar.

Időnként élénk lökések kísérik a délnyugati szelet, a csúcshőmérséklet 26, 32 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Csütörtökön tovább folytatódik a humánmeteorológiailag megterhelő időszak, sőt, még fokozódik is a szervezetünket érő igénybevétel. - írja a meteoklinika.hu

A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathat mindennapi tevékenységünkben, egyre gyakoribb és egyre erősebb a fejfájás és a migrén is. Most már az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkenthetjük a minket érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít, és a nap folyamán is nehezebben, lassabban melegszik fel a lakótér. Az is segít, ha beárnyékolja az ablakokat, valamint csukva tartja a nyílászárókat.

Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, ők egész nap kerüljék a megterhelő tevékenységeket! Este ráadásul markáns hidegfront érkezik, fokozódik az infarktusveszély!

Nem lehet eléggé hangoztatni, mennyire fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött, alig cukrozott gyümölcsteát, limonádét fogyasszon, akár napi 3-4 litert is! Ebédre egy tányér hűsítő gyümölcsleves is jó megoldás, a forróságban a nehéz fogások a szokásosnál is jobban megterhelik a gyomrot, és komoly rosszullétet is okozhatnak.

Az UV-sugárzás értéke a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot, magas faktorszámú készítményekkel óvja bőre épségét. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is komoly bőrégést szerezhet, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen könnyű, világos színű fejfedőt, a ruházata is természetes anyagból készüljön! A hőguta veszélye is fennáll, ebben is a rendszeres folyadékfogyasztás segíthet.

A közlekedésben a figyelmetlenség, a tompaság jelenti a legnagyobb balesetforrást, tartsunk rövid pihenőket az utazás során, valamint vezessünk lassabban! A zivatarok területén az erős széllökések is veszélyesek lehetnek, valamint a nedves útburkolaton jelentősen megnövekedhet a féktáv, tartsunk nagyobb követési távolságot!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s