h i r d e t é s

Durva hír az influenzáról, sokan veszélyben

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Durva hír az influenzáról, sokan veszélyben

2017. december 15. - 06:42

 

Évente akár majdnem 650 ezer ember halálát okozzák világszerte a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések - derült ki az amerikai járványügyi központ (CDC) 47 ország adatainak elemzésére épülő tanulmányából.

Fotó: MTI/Szigetváry Zoltán

The Lancet című folyóiratban publikált számadatok nem terjednek ki az influenzajárványok áldozataira és meghaladják a korábbi becsléseket.

"Ezek az eredmények emlékeztetőül szolgálnak arra, hogy

komolyan kell vennünk az influenzát, és az ellene való védekezést világszerte elsőbbséggel kell kezelni"

- húzta alá közleményében Joe Bresee, a CDC influenzával foglalkozó részlegének vezető munkatársa, a tanulmány társszerzője volt.

A kutatók 33 országra, vagyis a világ népességének 57 százalékára kiterjedően mérték fel, hogy a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések hány ember halálért felelősek évente. A szakemberek az országok halálozási és szezonális influenzás megbetegedésekre vonatkozó statisztikáit vetették össze az 1999 és 2015 közötti időszak legalább négy évére kiterjedően.

Az eredményeket felhasználva számolták ki a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozások számát az egész világra vonatkozóan. A másik 14 ország adatait pedig a statisztikai modelljük ellenőrzésére használták fel.

A mutatók szerint

  • a 75 éves vagy annál idősebb korosztály, valamint
  • a fekete-afrikai régió országainak lakossága

körében a legmagasabb a szezonális influenza okozta halálozás aránya. A Földközi-tenger keleti vidékén, és Délkelet-Ázsiában ehhez képest valamivel alacsonyabbak, de még így is magasak a mutatók.

Noha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szezonális influenza elleni védőoltást javasol a magas kockázati csoportba tartozók számára, kevés fejlődő országnak van vakcinázási programja, vagy kapacitása a szezonális és járványszerű influenza elleni védőoltások legyártására és szétosztására.

A tanulmány szerzői hangsúlyozták, hogy ezek az adatok csupán a szezonális influenzával összefüggő légzőszervi megbetegedések okozta halálozásokra vonatkoznak, ezért alábecsülhetik a szezonális influenza globális hatását.

Az influenza okozhat, de súlyosbíthat is betegségeket, például szív- és érrendszeri megbetegedést, diabéteszt vagy ezekkel összefüggő komplikációkat, amelyek aztán halálhoz vezethetnek. (MTI) / inforadio.hu


 

h i r d e t é s