h i r d e t é s

Durvább lesz, mint az internetadó?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Durvább lesz, mint az internetadó?

2018. december 06. - 10:41

 

Így értékelték a rabszolgatörvényt

Internetadó - tüntetés - Forrás: hu.budapestbeacon.com

Kormánypárti javaslatra várhatóan módosítják a Munka törvénykönyvét. Ennek „eredményeként” az eddigi évi 300 óráról 400 órára emelkedik a túlórák száma és emellett egy évről, három évre növelik a munkaidőkeret elszámolási időszakát. A Policy Agenda kutatást végzett a javaslat politikai megítéléséről. - írja a Napi.hu

A Munka törvénykönyve (Mt.) módosításával 300 óráról 400 órára növekszik az évi maximális túlórakeret. Az eredeti javaslat még arról szólt, hogy kollektív szerződéstől függetlenül vezetnék be ezt az új szabályt. A jelen állás szerint ezt kollektív szerződéshez kötnék, azaz elvileg a szakszervezetek munkahelyi szinten megakadályozhatják.

A Policy Agenda által készített reprezentatív kutatás szerint a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot. Mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

Kétféle narratíva alakult ki a javaslat kapcsán. A Fidesz azt mondta, hogy ezzel lehetőség nyílik arra, hogy többet kereshetnek a túlmunkával a dolgozók. Ezzel 12 százalékuk ért egyet. Ugyanakkor a szakszervezetek által is képviselt kijelentéssel, amely szerint "a túlóraszám növelésével növekszik a dolgozók kiszolgáltatottsága", már 81 százalékuk ért egyet. (A válaszadók 4 százaléka mondta, hogy egyik állítást sem fogadja el, és 3 százalék nem tudott dönteni a kérdésben.) Ez pedig azt jelenti, hogy a Fidesz nem volt képes érvényesíteni narratíváját a kérdésben.

A kérdés jelentős érzelmeket váltott ki a társadalomban. Ez nem véletlen, hiszen a dolgozók 77 százaléka mondta azt, hogy valamilyen mértékben szokott túlórázni. Érdekes az, hogy a válaszokra nincs jelentős hatása, hogy valaki túlórázik-e, és hogyan tekint a mostani törvényjavaslatra.

Politikai károkat okoz a javaslat

A kutatók megkérdezték az aktív korú munkavállalói réteget, hogy szerintük ez a törvénymódosítás milyen hatással lesz a Fidesz politikai megítélésére ("Ez a lépés a kormánypártok számára politikai szempontból milyen...").

A többség - azaz 51 százalék - szerint a törvényjavaslat károkat okoz a Fidesz számára, míg 31 százalékuk gondolja, hogy nyereséggel jár. Érdemes ezeket az arányokat összehasonlítani azzal, hogy 83 százalékuk elutasítja a javaslatot. Ugyanis ebből az látszik, hogy a válaszadók jelentős része azt gondolja, még ez az intézkedés is pozitív hatással lesz a kormánypárt megítélésére. Úgy érzik olyan a politikai helyzet, hogy az alapvetően népszerűtlen intézkedésekre is jól reagál a társadalom.

A szakszervezetek demonstrációt szerveznek a törvény elfogadása előtt. A megkérdezettek 81 százaléka támogatja ebben a szakszervezeteket, mindössze 11%-uk van ellene, míg 8 százalékuk nem tudott véleményt formálni a kérdésben. A kutatás 18-60 év közöttiek körében készült reprezentatív mintán, 600 fő válaszai alapján. Az adatfelvétel ideje 2018. december 4-5. - közölte Policy Agenda. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s