h i r d e t é s

Durván leépítik Orbánék a demokráciát, nem is kaptak meghívót a csúcstalálkozóra

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Durván leépítik Orbánék a demokráciát, nem is kaptak meghívót a csúcstalálkozóra

2023. március 25. - 14:52

121 ország vezetői kaptak meghívót.

Ezúttal is hiányzik az Egyesült Államok által idén másodszor megszervezett demokráciacsúcs meghívottjainak listájáról Törökország és Magyarország.

A Biden-adminisztráció 121 ország vezetőit várja a március 28–30. közötti, személyes és virtuális eseményeket is magába foglaló tanácskozásra, amelyen a tekintélyuralmi rendszerek elleni küzdelemről, a korrupció elleni harcról és az emberi jogok támogatásáról lesz szó. Csütörtökön a Foreign Policy külpolitikai folyóirat szellőztette meg a forrásaira hivatkozva, hogy a két NATO-szövetségest nem hívták meg, kihagyásuk a törökországi és magyarországi demokrácia leépítésével kapcsolatos növekvő amerikai fenntartásokat tükrözi.

Magyarország távoltartásának az okáról a Népszava kérdéseket küldött az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének, amely megerősítette, hogy a Fehér Ház nem hívta meg Magyarország kormányát a március végén tartandó demokrácia-csúcstalálkozóra. Lapunk kérdéseire a nagykövetség szóvivője úgy válaszolt, hogy az eseményen résztvevő 121 külföldi partnert a kormányuknak a demokratikus elvek előmozdítása melletti elkötelezettsége alapján hívták meg. Hozzátette, Magyarország kormánya aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy nem kapott meghívást a csúcstalálkozóra, további információkért pedig Orbán Viktor kabinetjéhez irányította a lapot.

A mostani csúcstalálkozó eseményeit az Egyesült Államok mellett még három országban, Costa Ricában, Dél-Koreában, Hollandiában és Zambiában tartják meg. Néhány eseményen Joe Biden amerikai  elnök is részt vesz. 

Az Egyesült Államok valamivel több mint egy éve, 2021 december 9-10-én tartotta már egy hasonló demokráciacsúcsot 110 ország részvételével. Magyarországot akkor sem kapott meghívót, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal intézett el, nem szorulunk rá arra, hogy bárki ilyen „érettségivizsga-jelleggel bírálgassa el” a magyar demokrácia állapotát. Ugyanilyen hangot ütött meg a tárcavezető két napja is, amikor a  magyar belügyekbe történő beavatkozás vádjával utasította el az amerikai külügyminisztérium éves országjelentésében foglalt megállapításokat. Válaszul David Pressman amerikai nagykövet hívta fel a figyelmet arra, hogy amit mondott, kísértetiesen emlékeztet arra, ahogyan Putyin-féle Kreml próbálja meg lerázni magáról a nyugati országok fenntartásait. (Népszava)