h i r d e t é s

Durván melegíti a paksi atom a Duna vizét

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Durván melegíti a paksi atom a Duna vizét

2022. augusztus 18. - 17:46

Ismét 30 Celsius-fok feletti értéket mértek a Duna paksi szakaszán. A méréseket az erőmű által közzétett módszerrel végezték.

Paksi Atomerőmű - Fotó: H. Szabó Sándor

Augusztusban újra 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletet mértek a Duna paksi szakaszán az Átlátszó munkatársai. Kiemelték: a méréseket az erőmű által közzétett módszert követve végezték el: „a jogszabály szerint a vízi élővilág védelmében a Duna hőmérséklete a paksi hűtővízcsatorna kifolyója alatt ötszáz méterrel már sehol nem haladhatja meg a 30 Celsius-fokot, ám a mi méréseink szerint ezúttal is melegebb volt”. A méréseket augusztus 5-én végezték.

A vízügyi főigazgatóságnak mások az adatai

A vizsgálat alkalmával a következő eredményekre jutottak: a Duna 1525,5 folyamkilométer szelvényénél az atomerőmű oldalán (nyugat) a parthoz közeli részeken ötven centi mélyen először 30,4 fokot, kicsit beljebb 30,8 fokot mértek, a csónakból 150 centi mélyen pedig 30,5 fokot. Továbbá a Duna közepén a mozgó csónakról 28,3-29 fokot mértek. 

Közvetlenül az erőmű kivezető csatornájánál 30 és 31,5 fok közötti értéket kaptak, míg az erőmű keleti oldalán a part menti vizekben 27,2 fokos volt a Duna.

TÖBB KILOMÉTERREL DÉLEBBRE A NYUGATI OLDALON 29,2 FOKOS VOLT A VÍZ.

Ezzel szemben a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hivatalos adatai szerint ebben az időpontban 25,2 Celsius-fok volt a víz hőmérséklete, amit ők az 1531 folyamkilométernél mértek.

A cikkben a lap munkatársai megjegyzik, hogy a víz minőségével is voltak szerintük problémák. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!