h i r d e t é s

Ecuadorban óriási vulkánkitörésre készülnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Ecuadorban óriási vulkánkitörésre készülnek

2022. december 29. - 11:16

Az októberben észlelt szeizmikus mozgások és fokozatos hamukibocsátás után most egy óriás füstfelhő tört elő a Cotopaxi nevű vulkánból. A szakértők szerint a kitörés sem várat magára sokat.

A Cotopaxi 2022. augusztus 23-án. - Forrás: wikipedia

Az ecuadori hatóságokat riadókészültségbe helyezték, miután a Cotopaxi-vulkánból 1500 méteres gőz-, gáz- és hamuoszlop tört ki vasárnap – írta meg a MercoPress. A Nemzeti Műszaki Egyetem Geofizikai Intézete megerősítette, hogy helyi idő szerint reggel 5 óra 50 perckor a vulkán még nyugodt volt, ezt követően észlelték a gőz-, gáz- és hamukibocsátást délkeleti irányban.

A vasárnapi eseményeket megelőzően már észleltek némi hamut a vulkántól 45 kilométerre fekvő Quito városa felett múlt csütörtökön, amely feltételezhetően a Cotopaxiból származott.

A geofizikai intézet már október 21-én a szeizmikus jelek megnövekedéséről számolt be az Andok hegységben lévő, Quitótól délkeletre fekvő vulkántól, így a mostani események fényében a teljes kitörés a közeljövőben fog bekövetkezni. (Index)

A Cotopaxi egyike a világ legveszélyesebb tűzhányóinak. Már többször borította el gyorsan mozgó sziklagörgetegekkel és sárfolyamokkal a környéket. 

A tengerszint feletti 5897 méteres magasságával az ország második legmagasabb csúcsa, és a Sangay- és a Reventador-vulkánnal együtt – amelyek az Amazonas vidékén találhatók – jelenleg az ország legaktívabb tűzhányói közé tartozik. Ecuadornak több mint ötven vulkánja van, többségük az Andok régiójában, de van néhány at Amazonas vidékén és a Galápagos-szigeteken is.

A Cotopaxi utolsó nagy kitörése 1877-ben volt, kisebb kitörés utoljára 1942-ben történt.