h i r d e t é s

Egész héten kitart a fülledt meleg

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egész héten kitart a fülledt meleg

2018. június 19. - 06:29

 

A héten elszórtan záporok, zivatarok alakulnak ki, elérjük, sokfelé meg is haladjuk a 30 fokot. A fülledt melegnek pénteken markáns hidegfront vet véget! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt változóan, főleg középen időnként erősen felhős lesz az ég és ott elszórtan zápor kialakulhat.

Délután változóan, középen időnként erősen felhős lesz az ég, és elszórtan zápor, zivatar várható. Élénk, helyenként erős lesz az északi szél.

Kora délután 27, 32 fok várható.

Orvosmeteorológia

Kedden folytatódik a frontmentes idő. Az erőteljes melegedésre érzékenyeknél vérnyomásproblémák, szívpanaszok és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani - írja a meteoklinika.hu

Sokfelé ismét a magas páratartalmú, meleg levegő okozhat kellemetlenségeket, és nem csak abban az esetben, ha légzőszervi megbetegedéssel él. Sokaknál gyakori lehet a légszomj, a nyomottságérzés. A fülledtség mellé viszonylag magas hőmérsékletek is társulnak, így fokozódik az izzadás. Ha műszálas, rosszul szellőző ruhát választ, akkor a bőr nem tud levegőzni, ez pedig akár rosszulléthez, szédüléshez is vezethet. A zivatarok területen a légúti panaszok felerősödésére lehet számítani, az érintetteknek ajánlott ebben az időszakban zárt helyen tartózkodni és lepihenni.

A déli órákban a napos tájakon erős vagy nagyon erős UV-sugárzás lesz jellemző. Nagyon fontos, hogy 10 és 16 óra között kerülje a tűző napon való tartózkodást, he pedig mégis kimerészkedik, akkor használjon magas faktorszámú naptejeket! Az árnyékban is ér minket sugárzás, a lassabb, biztonságosabb barnulás ezért ott is végbe tud menni, de ilyenkor is ügyeljen a bőrvédelemre!

A pázsitfű és a csalán mellett már az útifű pollenjének légköri koncentrációja tovább emelkedik, egyre többen tapasztalhatnak intenzívebb tüneteket. Amennyiben érintett, akkor a gyógyszerek szedése mellett próbálja kerülni a tejtermékek fogyasztását, illetve porszívózzon gyakrabban.

A közlekedésben fokozott figyelem szükséges az elszórt záporok, esetleg zivatarok miatt. A csapadékos területeken nedvessé, csúszóssá válik az útburkolat, jelentősen megnövekszik a féktáv. A balesetek elkerülése érdekében lassabb haladás, nagyobb követési távolság javasolt. A zivatarokat erős, viharos szél is kísérheti, legyünk nagyon óvatosak! Emellett országszerte figyelmetlen sofőrökkel is találkozhat az utakon, így továbbra sem csökken a balesetveszély.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s