h i r d e t é s

Egész héten marad a meleg!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egész héten marad a meleg!

2019. október 23. - 06:05

 

A szokatlan meleg egész héten kitart, de reggel helyenként makacsnak bizonyulhatnak a ködfoltok. A napsütés kellemes közérzetet okoz, és a hőérzet is magas! - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a ködfoltok helyenként csak lassan szűnnek, és megemelkedve rétegfelhőzet is képződhet belőlük, de máshol sok napsütés melegíti a levegőt. Csapadék nem lesz.  Délután gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem várható.

Időnként megélénkül a szél, 21, 26 fok közé melegszik a levegő.

Vasárnap Adonyban 26,9 fokot mértek. Ez egy tizeddel több, mint a korábbi napi megegrekord, amit 2012 óta Körösszakál tartott 26,8 fokkal. Budapesten is új napi rekord született, Újpesten 25,1 fokig emelkedett a hőmérséklet. 

Hétfőn ismét Adonyban dőlt meg a melegrekord, ott 28 fokig melegedett a levegő. Budapesten szintén rekordmeleg volt, Pestszentlőrincen 25,6 fokot mértek. 

Kedden is új napi rekord született, Szikáncson 28,7 fokot mértek.  

Orvosmeteorológia

Szerdán front nem érkezik térségünkbe, nagyon kellemes időre számíthatunk. Az élettani helyzeten markáns hatás nem ront, de a meleg, a reggeli nyirkosság és a nagy hőingás is okozhat panaszt. - írja a meteoklinika.hu

Emellett foltokban párássá válik a levegő, a nyirkos időben erősödnek az ízületi panaszok: a kopásos bántalmakkal élők fájdalmai fokozódhatnak. Ha egy könnyed átmozgatással indítja a napot, akkor enyhítheti a végtagfájdalmakat. A napsütés hatására gyorsan melegszik a levegő, délután kellemesen alakul a hőérzet. A nagy napi hőingás azonban okozhat némi kellemetlenséget a vérnyomáspanaszokkal és a keringési rendellenességekkel élőknek.

A humánmeteorológiai és az időjárási helyzet is kedvez a szabadtéri programoknak, kirándulásoknak. A tiszta levegőn jólesik a séta, az ideális hőmérsékletű időben sportoláshoz, kiránduláshoz is könnyen kedvet kaphatunk. A sok napsütés hatására a hangulat, a közérzet is jelentősen javul, töltsön minél több időt a friss levegőn! A Dunántúlon megélénkülhet a légmozgás, ez enyhe fejfájást válthat ki, de estére mérséklődnek a tünetek.

A nagyobb városokban romlik a levegőminőség, a szállópor koncentrációjában várható emelkedés.

A közlekedők reggel néhol ködfoltokkal találkozhatnak, amelyek területén ajánlott lassabban vezetni a nagymértékben lecsökkent látástávolság miatt. Ezen kívül a napsütés is zavaró lehet, különösen az alacsony napállású reggeli és esti órákban, napszemüveget célszerű az utastérbe készíteni. Az élénk légmozgás nyugaton csökkentheti kismértékben a menetstabilitást.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s