fbpx Egy budapesti lakos kétszer annyi hitelt kaphat, mint egy vidéki | CIVILHETES

h i r d e t é s

Egy budapesti lakos kétszer annyi hitelt kaphat, mint egy vidéki

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy budapesti lakos kétszer annyi hitelt kaphat, mint egy vidéki

2021. október 18. - 06:20

 

Minél magasabb az ember fizetése, annál nagyobb hitelt kaphat, Magyarországon azonban egyre szembetűnőbb a bérkülönbség a budapesti és a vidéki lakosok között.

Már hetek óta napirenden van a minimálbér kérdése, mely elméletileg 2022-től 200 ezer forint lenne, szemben az idei 167 400 forintos összeggel, mely 19 százalékos emelkedést jelentene.

A bérek alakulása kulcsfontosságú a lakáshitelezésben, ugyanis ez jelenti a fedezetet a törlesztésre, a Magyar Nemzeti Bank adósságfékszabályai közül a jövedelemarányos törlesztési mutató (jtm) az igazolt kereset arányában állapítja meg, hogy a jövedelem mekkora része fordítható törlesztésre.

És itt jönnek a különbségek is: hiába azonos a kamat és a thm is az ország minden pontján, a bérek miatt hatalmas különbségek vannak a hitelezésben. A Money.hu számításai szerint ugyanis míg Budapesten a nettó fizetési átlag meghaladta a 351 ezer forintot, addig például a lista legvégén lévő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a nettó 200 ezer forintot sem éri el az átlagfizetés.

Ezek alapján pedig hiába szeretnének felvenni nagyobb hitelt az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek, fizetésük 33 százalékát elvinné a hiteltörlesztés, ezzel szemben a budapesti ügyfelek csupán az átlagfizetés 18,8 százalékát kell, hogy ráfordítsák havonta. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s