h i r d e t é s

Egy-egy zápor előfordulhat, de ma is kánikula lesz

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy-egy zápor előfordulhat, de ma is kánikula lesz

2020. augusztus 02. - 05:48

 

A következő napokban a nyaralóknak kedvez az idő, a 30 fok körüli hőmérsékletek mellett csak egy-két helyen lehet zápor.  - írja az Időjárás.hu

Délelőtt gyengén fátyol-és gomolyfelhős lesz az ég, több órára kisüt a nap. 

Délután a gyengén felhős időben számottevő csapadék nem várható, nyugat felől a Dunántúlra egy-egy zápor, zivatar besodródhat. Mérsékelt lesz a délkeleti szél. 27, 32 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Hétfőn délelőtt változóan felhős lesz az ég, a Dunántúlon alakulhat ki záporeső, zivatar. Délután a változó mennyiségű felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a Dunántúlon, északon és a főváros térségében alakulhat ki záporeső, zivatar. A délkeleti szél mérsékelt lesz. 27, 32 fokra számíthatunk.

Orvosmeteorológia

Vasárnap kissé még tovább melegszik az idő. A nagyon erős UV-sugárzás miatt nagy hangsúlyt kell fektetni a bőrvédelemre. A fáradtság, szétszórtság is egész nap kínozhatja! - írja a meteoklinika.hu

A nyárias melegben gyenge melegfront jellegű tünetek előfordulhatnak az érzékenyebbeknél. Tompább, aluszékonyabb lehet, kissé nehezebb lehet elvégezni még a rutinfeladatokat is. A rendszeres sportolás például kiváló élénkítő, a kevésbé meleg órákban, azaz kora reggel és napnyugta körül a szabadban is kocoghat, sétálhat; azonban a tűző napon, illetve a legmelegebb órákban kerülje a testmozgást.

Az igazi strandidő további veszélyeket is rejt.

Szabadtéri tevékenységek: Szabadtéri programoknak alapvetően kedvez az idő, azonban elvétve zápor, zivatar kialakulhat.  

UV-sugárzás: A déli órákban nagyon erős UV-sugárzásra számíthatunk, 10 és 16 óra között még a kevésbé érzékeny bőrűek se napozzanak, komoly bőrkárosodást lehet szenvedni. A kisgyerekek bőre fokozottan érzékeny, esetükben nagyon magas, legalább 40-es faktorszámú naptejet használjon. A vízpartok mellett a megnövekedett sugárzás-dózis miatt a megszokottnál erősebb bőrvédelemre van szüksége, fürdőzés során pedig félóránként tanácsos megismételni a krémezést. A szabadtéri tevékenységek során viseljen könnyű, természetes anyagból készült ruhadarabokat, amik alatt hűsölhet, nem fülled be a bőr. Fejét is óvja szalmakalappal vagy más fejfedővel, hiszen magas a napszúrás kockázata is!

Pollen: A pollenterhelés ismét fokozódik, a pázsitfűfélék és a csalánfélék okozhatják a legtöbb panaszt. Az allergiásoknál orrfolyás, szemviszketés és könnyezés, tüsszögés jelentkezhet, a tünetek mérséklése érdekében az érintettek fogyasszanak kevesebb tejterméket és vörös húsokat. A gyakoribb porszívózás és hajmosás is segíthet, és rögtön mossunk kezet, amint hazaértünk. Parlagfűből is egyre több van a levegőben. 

Közlekedés: A közlekedőket elsősorban a vakító napsütés zavarhatja meg, de ez is igen veszélyes lehet, nagy sebesség mellett a hirtelen észlelt akadályokat nehezebb kikerülni, nehezebb gyorsan fékezni. Vezessen lassabban, óvatosabban, az egyeseknél tapasztalható koncentrálási problémák esetén pedig tartson rövid pihenőt, a friss levegő is segíthet.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s