h i r d e t é s

Egy emlékezetes ital, amit kár lenne kihagyni

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Egy emlékezetes ital, amit kár lenne kihagyni

2024. június 18. - 09:50

Aki ismeri a spanyol borokat, ugyanazokat a tulajdonságokat fogja keresni bennük mindig, mert izgalmasak és karakteresek. A spanyol pezsgő rendelkezik ugyanezekkel a jegyekkel, kiegészítve azzal, hogy minden esetben csak csúcsminőségű ital lehet.

Forrás: borsuttogo.hu

Hogyan készítik?

A Borsuttogó kínálatában található elegáns tételek is ugyanazzal a nagy gondossággal készülnek, mint a vidék összes Cavája, ahogyan a spanyol pezsgőt nevezik. Az alapját három őshonos szőlőfajta adja: a Macabeo, a Parellada és a Xarel Io. Mindhárom fajta más és más jegyeket ad hozzá a készülő italhoz.

A Macabeo biztosítja a lágyságot és frissességet, kiegészítve a gyümölcsös aromákkal. A Katalónia magas fekvésű vidékein termő Parellada adja a Cava eleganciáját. A Xarel Io pedig karakterességet, aromát és testességet kölcsönöz neki.

Ezeken kívül még hat szőlőfajta használható hozzá, melyek lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy rendkívül sokoldalú és változatos italként ismerhessük a Cavát. A szőlőt augusztus és október között, éjjel, kézzel szüretelik. Ezzel kerülik el, hogy a magas nappali hőmérséklet nem kívánatos, korai erjedést okozzon. A préselés után mindegyik fajtát külön erjesztik, így őrzik meg az egyes szőlőfajtákra jellemző aromákat. A második erjesztés föld alatti pincékben zajlik, ennek során alakulnak ki a pezsgőre jellemző buborékok.

Hogyan fogyasszuk?

Kitűnő választás lehet olyan alkalmakra, ahol egy elegáns aperitif fogyasztása kihagyhatatlan. Így esküvőkön vagy más családi eseményen bátran kínálhatjuk. Mivel frissítő és karakteres, ha könnyed italra vágyunk egy nyaraláson vagy kerti partin, hibátlan választás lesz a Cava. Minden könnyű fogás mellé jó párosítás, legyen szó akár halas vagy rizses ételekről, esetleg salátákról. Ebben rejlik sokoldalúsága is, hiszen a tenger gyümölcseitől a könnyed előételekig minden mellé társítható.

A mediterrán padlizsánkrém mellé például a Cava Brut Rosé illik, míg a mozzarellás-pesztós csirkesalátához a Cava Brut. Ha tenger gyümölcseit eszünk tésztával, jó választás a Cava Brut Imperial, osztrigához viszont a Cava Brut Reserva.

A Villa Conchi Cavák

A Ruiz de Galarreta család háza a Villa Conchi, és egyben egy modern és elegáns Cava megtestesítője is, amely fémjelzi, hogy Katalónia legjobbjáról van szó. Comtats de Barcelona, tehát Katalónia szíve az a terület, ahol a Cavák 95%-a készül. Sant Sadurni d’Anoia települése állította elő a világ első üveg Caváját 1872-ben.

A Villa Conchi pedig extra minőségű termékeivel felemelte Spanyolországot a nemzetközi prémium borkereskedelembe. Ezzel együtt pedig újrafogalmazták a Cavát is.

Cava vagy Champagne?

Bár a két ital hasonlóan készül, az eltérő fajtájú szőlők, a különböző talajadottságok és éghajlat következtében mégsem mondhatjuk, hogy ugyanaz a kettő. Mindemellett területi oltalom is védi mindkét italkülönlegességet.