h i r d e t é s

Egy hete még Vecsésen működött a kontinens legnagyobb illegális dohánygyára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy hete még Vecsésen működött a kontinens legnagyobb illegális dohánygyára

2015. február 11. - 17:11
0 komment

 

A NAV és az Europol közös akciójának keretében február 2-án ütöttek rajta az illegális, vecsési telephelyű gyár dolgozóin, akik éppen 1,5 millió cigarettát igyekeztek legyártani a meglepően korszerű gépeik segítségével.

A hatóságok értelemszerűen nem árulták el, hogy honnan kapták a fülest, de arról beszámoltak, hogy már korábban figyelni kezdtek bizonyos bolgár teherautókat, melyek papírjaik tanúsága szerint csehországi és litvániai úti céllal szállítottak keresztül Magyarországon cigarettagyártáshoz szükséges eszközöket és alapanyagokat.

Nem kizárt, hogy éppen egy másik, az illegális dohányiparban érdekelt „cég” áll az értékes információk kiszivárogtatása mellett, bár bizonyítékok híján ez nem több, mint feltételezés.

A gyárban előállított (percenként 2000 szál) Golden Mout eredetije angol cigaretta, mely kizárólag az Egyesült Arab Emirátusban készül az angliai piac számára. A cég még nem tett feljelentést, ám a  helyszínen tartózkodó 12 személyt jövedéki adócsalás alapos gyanújával őrizetbe vették. Többségük bolgár, de egy magyar és egy izraeli állampolgár is jelen volt a rajtaütésnél.

Az üzem valószínűleg nemrégiben költözhetett Vecsésre, kész árut még nem indítottak a tervezett svájci, angol és osztrák feketepiacra.
Ez a módszer bevett szokás az illegális cigarettagyáraknál, akik a folyamatos költöztetés dacára rendszeres megélhetést biztosító fizetést adnak alkalmazottaiknak, akik cserébe gyakran vándorolnak a gyárral, s lojalitásuk felől biztosítják munkáltatójukat.

Egy-egy feketén működő üzemnek egyébként nincs nehéz dolga a szakemberkeresés során, hiszen a csődbe ment kelet-európai dohánygyárak munkanélkülivé lett alkalmazottai sokszor szívesen csatlakoznak hozzájuk, dacára a komoly kockázatnak.

A Vecsésen lefoglalt dohánytermék feketepiaci értékét a NAV és az Europol emberei megdöbbenve 2,5 milliárd forintra becsülték, ami sosem látott fogásnak számít.

Meg kell jegyezni azonban, hogy az illegális európai dohányüzemek legalább 90%-a zavartalanul működik továbbra is, az illetékes szervek pedig tehetetlenek.

(Fotó: NAV)


 

h i r d e t é s