h i r d e t é s

Egy hétig marad a hamisítatlan nyaralóidő!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy hétig marad a hamisítatlan nyaralóidő!

2020. augusztus 09. - 05:54

 

A következő napokban tartós kánikulára, igazi nyaralóidőre készülhetünk, legalább egy hétig 30 fok körül, vagy afelett alakul a hőmérséklet. Nagy csapadék nem lesz, legfeljebb frissítő záporok fordulhatnak elő. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt sok napsütésre van kilátás, gyorsan melegszik a levegő. Számottevő csapadék nem várható. 

Délután a sok napsütést csak kevés fátyol- és gomolyfelhő zavarja, csapadék nem valószínű. Mérsékelt lesz az északkeleti szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Vasárnap folytatódik a nyaralóidő. A kánikula a szívbetegek számára extrém igénybevételt, emellett  pedig nem csak a beteg és idős, hanem még az egészséges szervezet számára is intenzív megterhelést jelent. - írja a meteoklinika.hu

Az alvászavarok miatt sokan nem tudják kipihenni magukat, ez főként akkor lehet igaz, ha nagyvárosokban él.

Napközben fáradt, tompa, ingerlékeny lehet, emellett tovább csökken a fizikai és a szellemi teljesítőképessége is.  Az alváshiány az immunrendszerét is gyengíti, ezért fontos, hogy amikor csak tud, pihenjen hűvös helyen, akár rövid időre is.

A rekkenő hőségben nagyon fontos a bőséges folyadékfogyasztás, ugyanis fokozott a kiszáradás veszélye. Lehetőleg csapvizet vagy ásványvizet válasszon, a kávét és az alkoholt kerülje!

Szabadtéri tevékenységek: A szabadban tartózkodás során mindig kerülje a tűző napsütést, fennáll a napszúrásveszély!  Különösen a gyerekek veszélyeztetettek, ők nem érzékelik annyira a nagy meleget, az idősek pedig sokszor nehezen mozognak, nem tudnak azonnal hűvös helyre menni. Amennyiben szédülést, rosszullétet, hányingert tapasztal, azonnal kérjen segítséget! A hőhullám idején igyekezzen úgy megtervezni a napi programokat, hogy a legmelegebb órákban lehetősége legyen hűvös, árnyékos helyre húzódni, és naponta többször javasolt langyos vízzel lezuhanyozni is. A tömegközlekedés, utazás során a csuklóra vagy a tarkóra helyezett hidegvizes ruhadarab is hűsít.

UV-sugárzás: Az UV-sugárzás eléri az erős, nagyon erős fokozatot, fényvédőkrémek használata nélkül ne menjen a napra! Magas faktorszámú naptejeket használjon, az újrakrémezést pedig szükség esetén ismételje meg, a strandolás során gyakrabban!

Pollen: A parlagfű és a csalán pollenje közepes mennyiségben van jelen a levegőben. Az allergiásoknak javasolt kerülni a tejtermékek fogyasztását, egyeseknél pedig a görögdinnye is keresztallergiát válthat ki.

Közlekedés: A közlekedés során a napsütés gyakran elvakíthatja a gépkocsivezetőket, és a reflexek is tompák, megnyúlik a reakcióidő. A nyűgös, ingerült sofőrök miatt is növekszik a balesetveszély. Utastérben soha ne hagyjon kisgyereket és élő állatot még nagyon rövid időre se a tűző napon, ugyanis pillanatok alatt felforrósodhat az utastér!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s