h i r d e t é s

Egy tavaszi vasárnap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egy tavaszi vasárnap

2019. március 24. - 05:15

 

A hétvégén szikrázó napsütésre készülhetünk, ráadásul tovább melegszik az idő! A 20 fokos délutánoknak majd egy hétfőn érkező hidegfront vet véget. - írja az Időjárás.hu

Délelőtt a sok napsütést csak kevés felhő zavarhatja, csapadék nem várható. 

Délután északon változóan felhős lesz az ég, ott egy-egy zápor is előfordulhat, máshol viszont folytatódik a napos, kellemes tavaszi idő. Megélénkül az északnyugati szél.

Kora délután 16, 21 fok várható.

Hétfőn délelőtt kezdetben változóan felhős lesz az ég, és záporok is lehetnek, majd észak felől elkezd csökkenni a felhőzet.  Délután észak felől átmenetileg tovább csökken a felhőzet, legfeljebb egy-egy futó zápor alakulhat ki. Az északnyugati szél élénk lesz. 11, 16 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Vasárnap igazán kellemes nap vár ránk. A napsütés hatására energikusak lehetünk, a hangulatunk is kedvező irányba változik, a fejfájósok helyzete azonban kissé nehezül. Holnaptól pedig drasztikus hatások érhetik a szervezetet. - írja a meteoklinika.hu

A fokozottan melegfront-érzékenyek körében koncentrálási zavarok, enyhe migrén léphet fel, az érintettek kerüljék az alkohol és a csokoládé fogyasztását! Ezzel együtt fülledtebbé válik ugyanakkor az idő, ez elsősorban a szívbetegeknek és a vérnyomásproblémákkal élőknek okozhat kellemetlen perceket. Nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket is inkább halasszák későbbre.

Bizonyára tapasztalja, hogy lankad a figyelme, nehezebben megy a koncentrálás, szétszórt, tompa. Egy meteogyógyászati kivizsgálással egyúttal ezt is orvosolhatja. A kellemes délutánok ellenére vigyázzon magára, a reggeli megfázásveszély még nem mindenhol szűnt meg.

Jó hír, hogy a napsütés hatására javulhat a közérzet. Ha teheti, tegyen egy sétát a szabadban, használja ki a jóidőt. A napfény a D-vitamin előanyagának képződését is segíti, ezen kívül immunerősítő hatását is megtapasztalhatja.

Az éger, a kőris és a tiszafafélék virágpora már sokfelé közepes mennyiségben található meg a levegőben.

A közlekedés során az utakon a szétszórtság mellett a lankadó figyelem is növeli a balesetek bekövetkezésének kockázatát. Emellett a napsütés lehet zavaró, különösen a reggeli órákban, illetve naplementekor, tanácsos napszemüveget magával vinnie.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s