h i r d e t é s

Egy történelmi szigetről indul újra az EU?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egy történelmi szigetről indul újra az EU?

2016. július 25. - 06:54
0 komment

 

Matteo Renzi olasz miniszterelnök augusztus 22-én az olaszországi Ventotene szigetére invitálta Francois Hollande francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt, hogy innen indítsák újra az Európai Uniót - írta a La Repubblica olasz napilap vasárnap.

hydriaproject.net

Matteo Renzi "új európai politikai paktum" kialakításán dolgozik az Európai Unió megmentésére. A La Repubblica beszámolója szerint erről az olasz kormányfő az általa vezetett balközép Demokrata Párt (PD) hétvégi országos gyűlésén beszélt vázolva tervének főbb állomásait is.

Az első helyszín Ventotene szigetén lesz, ahol az olasz miniszterelnök augusztus 22-én Francois Hollande francia elnököt és Angela Merkel német kancellárt fogadja. Ventotene európai jelképnek számít, mivel a szigeten - a fasizmus korszakában működő politikai fogolytáborban - raboskodó Altiero Spinelli és Ernesto Rossi 1941 és 1944 között megfogalmazta a szabad és egységes Európáról írt kiáltványát. A Ventotenei kiáltvány az EU-t megalapozó politikai dokumentumként ismert.

Matteo Renzi elképzelése az, hogy az Európai Unió innen induljon újra: az olasz-francia-német találkozó különböző, már kidolgozás alatt levő terveket indít el a növekedés, a biztonság és a védelem témakörében, de szó lesz a munkanélküliség elleni fellépésről, az Erasmus-ösztöndíjprogram fellendítéséről, valamint a migrációról is. "Ventotenéről indul az EU kihívása" - fogalmazott Renzi.

Hozzátette, "Európa fordulóponton áll, vagy változtatunk, vagy úgy fognak ránk tekinteni, mint a marslakókra. A Brexitnek hatalmas ébresztőnek kell lennie, 2017 döntő év lesz". Az európai "dossziékat" Matteo Renzi tervei szerint decemberre zárnák le, és jövő március közepén, egy rendkívüli EU-csúcson mutatnák be.

A politikus végül március 25-én Rómába, az olasz fővárosban aláírt Római Szerződések hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre várja az EU mind a 27 tagját, így Nagy-Britanniát is. Azt szeretné, ha a találkozón új európai szerződéseket írnának alá az EU újraindítására.

A La Repubbica megjegyezte, hogy az olasz miniszterelnök mindezzel arra is törekszik, hogy London kilépésével az európai döntések ne kizárólag Párizs és Berlin között szülessenek meg, hanem Olaszországnak is főszerep jusson az európai uniós politikában - írja a Profitline.


 

h i r d e t é s