h i r d e t é s


Egyedül hagyták Orbánt az egyházak az őcsényi véleményével

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyedül hagyták Orbánt az egyházak az őcsényi véleményével

2017. október 10. - 10:03

 

A reformátusok, az evangélikusok és a zsidók is elítélték az őcsényi erőszakot, és aggodalmukat fejezték ki a társadalmat veszélyeztető gyűlölet miatt. - írja az Index

Nem először hagyják magára Orbán Viktort - Fotó: Korózs Lajos / Facebook

Szeptember végén a Tolna megyei Őcsény lakói kiszúrták a kocsigumijait annak a panziósnak és a gyerekének, aki a hivatalosan a magyar állam oltalma alatt álló menekült gyerekeket akart volna nyaraltatni. A panzióst meg is fenyegették, a polgármester pedig a botrány miatt lemondott. Orbán Viktor a hírre reagálva azt mondta, hogy egyetért a menekültek ellen tiltakozó helyiekkel. 

Nagyon helyes, hogy határozottan, hangosan és érthetően fejezték ki a véleményüket

– jelentette ki a kormányfő. 

Amikor Erdő Pétert kérdezték az őcsényi eseményekről, ellépett a kamera elől, és azt mondta, nem tudja. Nem foglalt állást, ami azért is érdekes, mert Erdő Pétert 2013-ban még arra is esélyesnek tartották, hogy pápa legyen. Erdő Péter után két katolikus püspök, Beer Miklós és Székely János is közölte, hogy szívesen vendégül látná azokat a menekült gyerekeket, akik a helyiek tiltakozása miatt nem mehettek Őcsénybe.

A református püspök szerint gátat kellene szabni a gyűlölködésnek

„Az egyház sajátos küldetéséből adódóan természetesen készek vagyunk a Magyarországon a nemzetközi jog és a magyar törvények szerint legálisan tartózkodó, rászoruló menekülteknek is segíteni, a felelős állami szervekkel együttműködve, ha ehhez a megfelelő szakmai hátteret biztosítani tudjuk. A Magyarországi Református Egyház több mint tíz éve folytat szolgálatot menekültek között, ennek irányítását jelenleg a Szeretetszolgálati Iroda menekültintegrációért felelős vezetője végzi” – írta Fekete Károly az Indexnek. 

Mazsihisz: A gyűlölet kezelhetetlenül képes átterjedni egyik csoportról a másikra

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke azzal kezdte válaszát, hogy egyházuk 2015 óta következetes álláspontot képvisel menekülttémában. Szerintük alapvetően a menekültválság kezelése a kormányok és az Európai Unió felelőssége, ugyanakkor fontosnak tartják az emberi méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását. 

Az evangélikusok segítenek abban, hogy a 

„A konkrét üggyel kapcsolatban a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) nevében felhívom a figyelmet arra, hogy az Őcsényben üdültetni kívánt emberek a magyar hatóságok által elismert menekültstátuszban, legálisan tartózkodnak Magyarországon” – írta az Indexnek Gáncs Péter, a MEE elnök-püspöke. 

Orbán és a katolikus egyház is hallgatásba burkolózik 

A Magyar Katolikus Egyház Püspöki Konferenciához tartozó egyházmegyéket is megkerestük a kérdéseinkkel. 

Kérdésével kapcsolatban a Nyíregyházi Egyházmegye nem kíván állást foglalni.

- írták Nyíregyházáról.

 

index.huh i r d e t é s

betöltés..

;