h i r d e t é s


Egyre drágábban kezdik a tanévet a diákok

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Egyre drágábban kezdik a tanévet a diákok

2017. augusztus 29. - 18:24

 

Az iskolakezdésre szánt összeg tavalyhoz képest enyhén emelkedett: idén a gyermek korától függően átlagosan 44 és 142 ezer forintos költséggel számolnak a magyar családok gyermekenként. - írja a vg.hu.

Forrás: vg.hu

A tanévkezdési kiadások a felsőoktatásban és középiskolában tanulóknál nőttek, az általános iskolásoknál csökkentek

– derül ki a Budapest Bank legfrissebb, reprezentatív kutatásából.

Az új tanév közeledtével a Budapest Bank harmadik alkalommal mérte fel a magyar szülők körében, milyen kiadásokra számítanak az iskolakezdés kapcsán és a tanév közben. A megkérdezettek kétharmada számára továbbra is komoly anyagi terhet jelentenek az iskolához köthető kiadások.

Tanévkezdéskor a gyerek a legjobbat érdemli

A felmérés szerint az általános iskolás gyereket nevelő háztartások a tavalyi 64 ezer forinthoz képest idén 54 ezer forintos kiadásra számítanak, a középiskolás gyerekek esetében viszont 61 ezer forint helyett 67 ezer forint lesz a várható kiadás.

A felsőoktatásban tanulóknál is nőtt a várható kiadások összege: egyetemi és főiskolás gyermekeik esetében a tavalyi 116 ezer helyett 135 ezer forinttal kalkulálnak a szülők.

Jó hír ugyanakkor a családok számára, hogy idén ősztől a 9. évfolyamig ingyenessé váltak a tankönyvek, így erre a tavalyi 12 ezer forint után idén átlagosan 9 ezer forintot kell költeniük a szülőknek.

A legjelentősebb változás az általános iskolás gyermekeket nevelő családoknál figyelhető meg, ahol a tavalyi 10 ezer helyett idén mindössze 4 ezer forinttal kalkulálnak a szülők – vélhetően az alapvető tankönyveken túli kiadványok miatt.

  • A válaszadók több mint fele (55 százalék) vallja, hogy részben vagy egészében az aktuális havi bevételeiből fedezi az iskolakezdés kapcsán felmerült kiadásokat,
  • míg több mint egyharmaduk (38 százalék) külön erre a célra, átlagosan öt hónapon keresztül takarékoskodik.
  • Az elmúlt évhez képest 11 százalékkal nőtt azoknak az aránya (32 százalék), akik a családi tartalékokból is költenek erre a célra,
  • és 11 százalékkal csökkent az iskolakezdési támogatást igénybe vevők száma (22 százalék).

Idén a szülők 17 százaléka mondta, hogy többletmunkát vállal a felmerülő kiadások fedezése érdekében.

Bár a megkérdezettek szerint komoly anyagi terhet jelent a családok számára az iskolakezdés – áll a felmérésben -, ennek ellenére arra törekszenek, hogy jó minőségű felszerelést vegyenek gyermeküknek az idei tanévre. A megkérdezettek 82 százaléka nem a legolcsóbb termékeket veszi meg gyermekének, sőt, 45 százalék a tavalyinál jobb minőségű felszerelést vásárol.

Ennyibe kerül az iskolakezdés

Emelkednek a tanév közbeni kiadások

Jellemzően növekedéssel számolnak a családok a tanév közben várható költségek terén.

A Budapest Bank felmérése szerint azok a háztartások, ahol csak általános iskolás gyermek van, ott 37 ezer forint helyett most 44 ezer forinttal számolnak.

A középiskolás gyermekek esetében 57 ezer helyett 53 ezer forintra, míg a felsőoktatásban tanulóknál jelentősen többre, 105 ezer helyett 142 ezer forintra becsülik a családi költségvetés várható havi költségeit.

A felmérés szerint jellemzően többet költenek majd a szülők gyermekeik különóráira, az utazás és lakhatás költségeire, valamint a tandíjra költött összeg is nő. Kiugróan nagy értékű tételnek számítanak a felsőoktatásban tanulók informatikai eszközei: ezek költségét a tavalyi 11 ezer helyett idén már 24 ezer forintra becsülték havonta.

A tanév kezdetén egyre többen gondolkodnak hitelfelvételen

A magyar szülők 12 százaléka vett már fel korábban hitelt gyermeke érdekében, igaz nem csak a tanévkezdéshez köthetően – áll a felmérésben – mintegy 39 százalékuk pedig elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben sor kerül erre.

Hitelre leginkább az informatikai eszközök, bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlása miatt van szükség, és a hazai felsőoktatási tandíjak finanszírozása is sokszor kölcsönökön keresztül történik.

vg.huh i r d e t é s

betöltés...

;