h i r d e t é s

Egyre elkeserítőbb helyzetben van a költségvetés

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre elkeserítőbb helyzetben van a költségvetés

2020. szeptember 09. - 13:35

 

Brüsszel augusztusban 283 milliárdot utalt, részben ennek köszönhetően „csak” 96 milliárddal nőtt a deficit, ám a nyolchavi hiány így is 2261 milliárd forint.

Varga Mihály pénzügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök - Forrás: MTI

2020 első nyolc hónapjában az államháztartás központi alrendszere 2261,3 milliárd forintos hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium (PM). Ezen belül a központi költségvetés 1873,1 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok 2,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 385,9 milliárd forintos hiányt értek el.

A központi alrendszer bevételeinél megfigyelhető, hogy a koronavírus-járvány gazdasági hatásai, a járvánnyal kapcsolatosan bevezetett adókedvezmények már több hónapja éreztetik a hatásukat. Az általános forgalmi adó esetében augusztus végéig a teljesülés az éves előirányzat 56,6 százaléka folyt be (az időarányos 66 százalékkal szemben) , míg a személyi jövedelemadó esetében az éves előirányzat 63,2 százaléka. A szociális hozzájárulási adó és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok esetében pedig összességében az éves előirányzat 62,4 százaléka teljesült az év első nyolc hónapjában. 2020 augusztusában közel 283 milliárd forint uniós fejlesztési forrás érkezett a költségvetésbe, így a 2020. évi nyolchavi bevétel összesen 772,4 milliárd forintot tett ki. Ugyanakkor 2020. augusztus végéig az uniós kiadások meghaladták az 1374 milliárd forintot. Vagyis augusztusi hiányt mérséklete a brüsszeli pénz, ám a kormány, így is 600 milliárd forintnyi uniós támogatás fizetett ki a hiány, illetve az államadósság terhére.

Az év első nyolc hónapjában 553 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések. Emellett a hazai kiadások közül 2020. augusztus végéig kiemelhetők a koronavírus-járvány következtében szükségessé vált versenyképesség-növelő támogatásra 150,6 milliárd forintot s a kiemelt közúti projektekre 140,0 milliárd forint fordított források – vagyis mint azt látható a kormány úgynevezett gazdaságvédelmi programja minimális költségvetési kiadással járt – részben ennek következménye a növekedés drasztikus visszaesése.

Míg a klasszikus gazdaságvédelemre szerény összeg jutott, addig a turisztikai fejlesztési célelőirányzatból 122,2 milliárd forintot fizettek ki szálloda és panziófejlesztésekre. Növelte a folyó kiadásokat a közúthálózat fenntartására és működtetésére (75,0 milliárd forint) kiadott források, továbbá a Falusi Útalapból (57,0 milliárd forint), a közúthálózat felújítására (37,4 milliárd forint), a Modern Városok Program céljaira (33,6 milliárd forint) kifizetett összegek.

Az iskolakezdés megkönnyítése érdekében a családi támogatások szeptemberben esedékes összegét is (az augusztusi összeg mellett) augusztusban kapták meg az érintett családok, mintegy 32,1 milliárd forint összegben- ez növelte ugyan az augusztusi kiadásokat, de tehermentesíti szeptember, hisz akkor egy fillért sem utal a családoknak az államkincstár.

A gazdaság vártnál lassabb második negyedévi teljesítménye, az eddigi államháztartási adatok és a tervezett, újabb gazdaságvédelmi lépések alapján a költségvetési hiány - hasonlóan az európai országok átlagához - a bruttó hazai termék 7-9 százaléka lehet – közölte a pénzügyi tárca. Ez 3600 milliárd forintos történelmi hiányt jelent, vagyis a hátralévő négy hónapban még mintegy 1350 milliárd forintos hiánynöveléssel számol a kormány. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s