h i r d e t é s


Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre furcsább rekordokért másznak az emberek a Mount Everestre

2017. október 13. - 11:30

 

Mind többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért

És persze új rekordok is vannak: az első csúcshódító vegán vagy az első feljutó rendőrházaspár címéért - közölte a legnagyobb Himalája-adatbázist vezető csoport.

A világ legmagasabb hegye eddigi legteljesebb archívumának vezetését Billi Bierling német hegymászó és csapata vette át Nepálban.

Az adatbázisban szerepelnek egyebek között olyan pályázók is, akik - néha addig nem is létező - rekordot akartak felállítani.

Egyre többen indulnak a legfiatalabb csúcshódító címéért, szinte még gyerekek. Egy házaspár azért fordult az adatbázishoz, hogy megtudják, fiuknak van-e esélye, hogy a leggyorsabb és legfiatalabb legyen egyszerre. A korrekord 13 év, a szóban forgó fiú azonban ennél sokkal idősebb volt.

Bierling és önkéntes társai az adatbázis építésével a Mount Everest krónikása, a 93 éves Elizabeth Hawley munkáját folytatják. Hawley a 60-as évek eleje óta szinte minden expedícióval személyesen készített interjút, a válaszok alapján építette fel adatbázisát.

Rekordok a Mount Everesten:

  1. Először 1953. május 29-én hódították meg a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyét, a Mount Everestet, az új-zélandi Edmund Hillary és Tenzing Norgay serpa.
  2. 1975-ben a japán Tabei Junko volt az első nő a hegycsúcson
  3. Miura Juicsiro a legöregebb, aki járt a csúcson, 80 évesen teljesítette 
  4. Jordan Romero mindössze 13 évesen érte el a csúcsot
  5. Az első hegymászók, akik oxigénpalack használata nélkül mászták meg az Everestet, Reinhold Messner és Peter Habler (olasz) voltak 1978-ban.

(MTI) / magyarhirlap.huh i r d e t é s

betöltés...

;