h i r d e t é s

Egyre kevesebb cég marad életben Magyarországon

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre kevesebb cég marad életben Magyarországon

2017. június 21. - 18:10

 

Stagnáló cégalapítási számok mellett továbbra is magas a cégtörlések száma, ugyanakkor a tulajdonosok által kezdeményezett megszüntetések helyét egyre inkább átveszik a hatósági kényszer eljárások - adta hírül az Opten. - írja a napi.hu.

Forrás: napi.hu

Továbbra is tart a tavaszi nagytakarítás a hazai cégek között, de még mindig nagyon messze a folyamat vége.

Több tízezer vállalkozás van valamilyen típusú megszüntetési eljárás alatt, és még mindig van 25 ezer korlátolt felelősségű társaság (kft.), amely az alapvető tőkekövetelményeket sem teljesíti

- állapította meg Pertics Richárd, az Opten Kft. céginformációs igazgatója.

Idén májusban 2133 cégalapítás mellett 3817 cégtörlés történt, ami nagyjából illeszkedik az elmúlt hónapok trendjébe, bár a cégtörlési szám mintegy 10 százalékkal meghaladta még az elmúlt hónapok átlagát is.

Ezzel lassan, de biztosan tovább csökken a hazai cégek száma.

A megszüntetéshez vezető eljárások közül a kényszertörlések domináltak májusban.

1534 kényszertörlési eljárás indult egy hónap alatt, ami 75 százalékkal haladja meg az előző havi értéket.

A hatósági kezdeményezésű kényszertörlések száma várhatóan tovább nő az év második felében. Egyrészt a tőkeminimumnak nem megfelelő kft.-k tovább ritkulnak majd, másrészt a beszámoló szezon végével újabb cégek akadhatnak fenn az adminisztrációs ellenőrző hálón - véli az Opten szakértője.

Forrás: napi.hu

Az Opten cégfluktuációs index (CFI - az adott időszak alatt törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez) májusi értéke átlagosan 12 százalék körül mozgott.

Megyei szinten nézve a vizsgált időszak alatt az Opten - CFI Nógrád, Hajdú-Bihar és Veszprém megyékben érte el a legalacsonyabb értékeket, míg a legmagasabb fluktuációt Budapest, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megye produkálta.

napi.hu

 


 

h i r d e t é s