h i r d e t é s

Egyre kevesebb PC-t veszünk

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Egyre kevesebb PC-t veszünk

2015. október 12. - 14:01
0 komment

A harmadik negyedévben 71 millió személyi számítógépet (PC) adtak el világszerte az IDC adatai szerint, ez 10,8 százalékos visszaesést jelent az egy évvel korábbihoz képest.

A csökkenés nagyobb lett, mint amennyit a piackutató korábban várt, a társaság prognózisában 9,2 százalékos zuhanás szerepelt - írja a VG.

A helyzet a gyártók számára azért is aggasztó lehet, mert a július–szeptemberi időszakban elvileg több kedvező hatás is érte a szektort. Egyrészt az iskolakezdés általában jótékonyan hat a személyi számítógépek forgalmára is, másrészt a Microsoft július végén elérhetővé tette új operációs rendszerét, a Windows 10-et. Az IDC elemzése szerint azonban sok felhasználó inkább kihasználta az ingyenes frissítési lehetőséget, így számos vásárlás elmaradt. A piackutató szerint az sem jött jól a PC-gyártóknak, hogy meglehetősen rövid idő telt csak el attól, hogy a Microsoft elérhetővé tette számukra az új operációs rendszert addig, hogy a cég megkezdte annak forgalmazását. Ezzel is magyarázható, hogy még mindig az előző, Windows 8.1-es verzióval ellátott gépekkel találkozhatunk főleg, és csak kevés az új megoldással piacra dobott eszköz.

Az adatok alapján feltűnő, hogy a harmadik negyedévben még a legnagyobb gyártók forgalma is csökkent. Igaz, a négy piacvezető cég esetében összesen csak 4,5 százalékos visszaesést mért a piackutató az egy évvel korábbi értékesítéshez képest, míg a szektor többi szereplőjének adatait összesítve 20 százalékos volt a zuhanás. Kérdés, hogy folytatódik-e ez a trend, amely erős piaci konszolidációt eredményezhet.

 

vg.hu (Címlap: A kép illusztráció!)