h i r d e t é s

Egyre közelebb a forróság!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre közelebb a forróság!

2019. augusztus 10. - 06:36

 

A következő napokban forró légtömegek érik el térségünket. - írja az idojaras.hu.

Délelőtt a több órás napsütés mellett derült vagy gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható.

Délután sok napsütésre készülhetünk az ország nagy részén kevés fátyol-és gomolyfelhővel. A déli szél mérsékelt marad, a délutáni csúcsértékek 28, 34 fok között alakulnak.

Vasárnap délelőtt az északi országrészben lesz több felhő az égen, másutt folytatódik a derült vagy gyengén felhős idő. Északon zápor, zivatar kialakulhat. Délután sokfelé szikrázóan napos időre számíthatunk, északkeleten a magasra törő gomolyfelhőkből zivatarok kialakulhatnak. Mérsékelt lesz az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 27, 33 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton bár front nem érkezik, de továbbra is megterhelően alakul a humánmeteorológiai helyzet. - írja a meteoklinika.hu.

A melegben álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységét, egyre gyakrabban és egyre erősebben kínozhatja fejfájás és a migrén is. Az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra alig hűl le a levegő. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is elősegítheti a nyugodtabb alvást.  

Ezeken a napokon kiemelten fontos a folyadék-utánpótlás. Szénsavmentes ásványvizet, hűtött gyümölcsleveket, limonádét fogyasszon, akár napi 3-4 litert is, a magas koffeintartalmú és alkoholos italokat pedig kerülje! Az étkezésekre is figyeljen oda, most lehetőség szerint nélkülözze a nehéz, zsíros és fűszeres fogásokat, fogyasszon helyette hideg gyümölcslevest és magas víztartalmú gyümölcsöket.

Az UV-sugárzás a déli órákban eléri a nagyon erős fokozatot. A tűző napon akár 15-20 perc alatt is leéghet a bőre, a vízpartokon pedig megsokszorozódik a sugárzásdózis a vízfelület visszaverő hatása által. A napszúrás elkerülése érdekében viseljen fejfedőt és a ruházata is természetes anyagból készüljön!

A parlagfű több helyen eléri a tüneteket okozó közepes szintet, sőt az Alföldön akár magas is lehet a parlagfű pollenjének légköri koncentrációja. Az allergiások kerüljék a réteket, az erdőket és mossanak sűrűbben kezet, valamint hajat.

A közlekedés során a kánikula okozza a fő problémát. A hőségben sokaknál koncentrálási problémák jelentkezhetnek és a tűző napsütés is zavaró lehet. Vezessen lassabban, tartson nagyobb követési távolságot, valamint ha hosszabb útra indul, tartson pihenőket.  A pillanatok alatt felforrósodó utastérben semmilyen élőlényt ne hagyjon!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

h i r d e t é s