h i r d e t é s

Egyre nagyobb problémák akadtak a véradással kapcsolatban a járvány idején

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre nagyobb problémák akadtak a véradással kapcsolatban a járvány idején

2020. november 23. - 16:06

 

A járványügyi korlátozások bevezetése miatt a véradások megszervezése is körülményessé vált, a vérellátás is akadozik, ezért közel jár az egészségügy ahhoz, hogy problémát okozzon a kialakult helyzet.

A kép illusztráció! - Forrás: koronavirus.gov.hu

Bezárt az összes közösségi tér és oktatási intézmény, ahol rendszeresen szerveztek véradást, rengeteg helyen bevezették a távmunkát, így ott is nehezebben érik el a véradókat, továbbá a véradó kamionok sem működhetnek.

Bár az országos tisztifőorvos állásfoglalása értelmében maga a véradás nem számít rendezvénynek, a járványügyi korlátozások szigorítása miatt a begyűjtött vér mennyisége folyamatosan csökken.

Az InfoRádiónak adott interjúban Nagy Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat szakmai főigazgatóhelyettese elmondta, vért adni továbbra is lehet, hiszen a rendelkezések ezt megengedik, így még bevásárlóközpontokban is szervezhetnek ilyen eseményt.

Mivel a vérkészítmények maximum 5 napig tárolhatók, kampányt csak akkor indítanak, ha már kifogytak az elegendő tartalékokból, ehhez viszont közel járnak, ezért azt kérik, hogy minden véradó, ha teheti, azonnal jelentkezzen.

A vérellátóknál szigorú ellenőrzéseket hajtanak végre, így csupán lázmérés után kezdődhet meg a véradás. Fontos kiemelni, hogy vérkészítménnyel nem terjed a koronavírus, ezért bárki adhat vért anélkül, hogy fennállna a fertőzés kockázata. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s