h i r d e t é s

Egyre népszerűtlenebb Trump, felvetette az elnökválasztás elhalasztását

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre népszerűtlenebb Trump, felvetette az elnökválasztás elhalasztását

2020. július 30. - 16:12

 

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön felvetette az alkotmány értelmében november elején esedékes elnökválasztás elhalasztását, azt hangoztatva, hogy a koronavírus-járvány miatt előtérbe került levélszavazás visszaélésekre adna lehetőséget. - írja a Portfolio

Donald Trump - Forrás: Click2Houston

Az Egyesült Államok elnöke csütörtöki Twitter-posztjában vetette fel a novemberi elnökválasztás elhalasztásának lehetőségét, azzal érvelt, hogy a levélszavazás csalásokkal járna. Ezt megelőzően pedig úgy vélekedett egy másik posztjában, hogy a levélben történő szavazás már katasztrófának bizonyult korábban.

Beszámolók leszögezik, hogy csak a Kongresszus változtathatja meg az általános elnökválasztás időpontját, mivel az alkotmány a Kongresszust hatalmazta fel ezzel a lehetőséggel.

A New York Times cikke megjegyzi, hogy Trump felvetése akkor jött, amikor a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a demokrata ellenfele, Joe Biden minden kulcsfontosságú államban vezet Trump előtt, és az országos mérésekben is jelentős előnye van a demokrata jelöltnek:

Az államok arra törekednek, hogy a koronavírus-járvány egészségügyi kockázatai miatt megkönnyítik a postai úton történő szavazást. A hónap elején már hat amerikai állam jelezte (Kalifornia, Utah, Hawaii, Colorado, Oregon és Washington), hogy teljes egészében postai úton kívánja lebonyolítani a választást. A BBC beszámolója kitér arra is, hogy az USA államainak körülbelül a fele engedélyezi bármely regisztrált választónak, hogy kérésére postai úton szavazhasson.

A levélszavazás kritikusai azzal érvelnek, hogy ebben az esetben egyes emberek akár többször is szavazhatnak: levélben és személyesen is akár. Az elmúlt évek szövetségi és állami tanulmányai azonban arra a következtetésre jutottak, hogy nincs bizonyíték széles körben elterjedt csalásokra levélszavazás esetén. (portfolio.hu)


 

h i r d e t é s