h i r d e t é s

Egyre több ember hiányzik a magyar gazdaságból

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Egyre több ember hiányzik a magyar gazdaságból

2019. augusztus 24. - 06:32

 

Orvoshiány miatt már nincs ortopédia a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi kórházában.

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

A hvg szerint ez derült ki az Mszp-s Korózs Lajos írásbeli kérdésére adott minisztériumi válaszból. Közben tanárokat is keresnek: másfél héttel az iskolakezdés előtt még mindig ezer fölött van a betöltetlen pedagógus állások száma. - írja az atv.hu

Talán víz-gáz és fűtésszerelőt még találnak az emberek a fővárosban. A KSH tavaly utolsó negyedévi adataiból azonban az látszik, hogy Budapesten keresték a legtöbb embert a versenyszférában.  

A Miniszterelnökséget vezető miniszter az atv.hu kérdésére nevezte meg a legnagyobb munkaerőhiánnyal küzdő ágazatot. "Oktatásban sokan vannak, egészségügyben is, de szerintem ma a legnagyobb hiány az építőiparban van, a betöltetlen álláshelyekről pedig a minisztérium és a KSH is vezet statisztikát" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Most körülbelül 80 ezer betöltetlen állás van az országban. Bár a rendszerváltozás óta nem dolgoztak ilyen sokan a gazdaságban, a munkaerő-tartalék megoszlása igencsak eltérő régiónként. A kék szín a munkanélküliek arányát mutatja, a zöld pedig azokét, akik nem is keresnek munkát. Jellemző még a sárga is: ők alulfoglalkoztatottnak érzik magukat. A kereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatás területén rettentő módon feszít a hiány.

A Vállalkozók Országos Szövetségének volt főtitkára úgy látja: az élő munkát igénylő szakmákban csak romlani fog a helyzet. A nem dolgozók ugyanis vagy rossz helyen vannak, vagy képzetlenek, mi több, alkalmatlanok a munkára. Dávid Ferenc szerint "a szakképzés rendszerét, mint ahogy meg is akarják változtatni, meg kell, nyilvánvaló, hogy intenzívebb lesz a külföldről beáramló munkaerőnek a mennyisége, csak úgy mondom, egy éven belül kb. megduplázódott a kiadott munkavállalási engedélyeknek a száma."

Szakértők szerint továbbra is ott lesz jelentős a munkaerőhiány, ahol a gazdaság viszonylag fejlettnek mondható. A fejletlenebb területeken pedig mérsékelt ütemű marad a munkanélküliség csökkenése. (atv.hu)


 

h i r d e t é s