h i r d e t é s

Egyre több helyen marad meg a köd!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Egyre több helyen marad meg a köd!

2020. január 11. - 06:00

 

A következő napokban kisebb melegedés zajlik ugyan, de a reggeli fagyok nem szűnnek meg. A jövő hét elejétől hideglégpárnás időszak veszi kezdetét. - írja az Időjárás.hu

Fotó: Dániel Mária Magdolna

Délelőtt a Dunántúlon és a középső területeken közepesen vagy gyengén felhős, napos idő várható, északkeleten tartósan megmarad a köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet. A borult tájakon hószállingózás és ónos szitálás előfordulhat.

Délután a Tiszántúlon és északkeleten borult marad az idő, ezeken a tájakon ónos szitálás és hószállingózás egyaránt kialakulhat, a nagyobb ipari városokban ipari havazás sem kizárt. Az ország más részein a változó mennyiségű felhőzet mellett hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap. Az északnyugati szél a Dunántúlon és a középső országrészben megerősödik, másutt mérséklet marad a légmozgás.

A délutáni csúcsértékek 1, 9 fok között alakulnak. 

Vasárnap délelőtt többfelé tartósan megmarad az éjszaka képződött köd és az alacsonyszintű rétegfelhőzet, a nyugati határvidéken és a hegyvidéki területeken süt ki a nap. Délután közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, továbbra is lesznek tartósan ködös tájak. Mérsékelt lesz a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3, 7 fok között alakul.

Orvosmeteorológia

Szombaton az ország nagy részén hidegfront okoz humánmeteorológiai tüneteket, az érzékenyeknél: fokozódnak a görcsök és nő az infarktusveszély. - írja a meteoklinika.hu

A front és a megerősödő szél hatására görcsös fejfájás léphet fel, ingerlékenyebbé, nyugtalanabbá válhat, a gyerekek kezelhetetlenebbek lehetnek. A görcsös fejfájás mellett más izomgörcsök is jelentkezhetnek, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés. 

A szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is nehéz nap vár, a hirtelen változások nagyon megterhelőek: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhatnak. Napközben lehetőleg kerülje a megterhelő feladatokat, nagyon fontos a sok pihenés! A markáns hatások igénybe veszik szervezetét, fontos, hogy tartósan is megerősítése immunrendszerét, ennek érdekében pedig fokozza a C-vitamin bevitelt!

A Tiszántúlon és északkeleten a tartósan megmaradó köd és alacsonyszintű rétegfelhőzet okozhat ízületi panaszok és levertséget. A panaszok enyhítése érdekében lehetőség szerint fogyasszon több teát, a kávét ajánlott kerülni.

Csapadék nem zavarja a szabadtéri programokat, de a megerősödő szél miatt alacsony a hő-és komfortérzet. A megfázásveszély nagy, ajánlott rétegesen öltözni.

A légszennyezettség többfelé magas, egyes nagyvárosokban veszélyes a levegő minősége. A következő napokon még tovább nő a légszennyezettség, szmogriadóra is készülni kell!

A közlekedők ködös területekre és csúszós útszakaszokra készüljenek. Az utakon sok lesz az ingerült sofőr, a figyelmetlen gyalogos, legyen a szokásosnál is óvatosabb és körültekintőbb!

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

Kommentek

h i r d e t é s