h i r d e t é s


Éjjel-nappal forróság

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Éjjel-nappal forróság

2017. augusztus 01. - 06:10

 

Az ANTSZ augusztus 1., keddtől augusztus 4., péntek éjfélig hőségriadót rendelt el. (MTI)

Kedden illetve szerdán is csak kevés felhő zavarja majd a tűző napsütést, csapadékra sem kell számítani. - írja az Időjárás.hu.

Ezzel együtt fokozódik a forróság, a maximumok a hét során egyre több helyen megközelítik, helyenként pedig akár meg is haladhatják a 40 fokot! Ráadásul a melegedés miatt az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést...

Délelőtt országszerte derült lesz az ég, a napos időben csapadékra sem kell számítani.

Délután napos, csapadékmentes időre készülhetünk. A rendkívüli forróságban a Dunántúlon, illetve északon kissé megnövekszik a felhőzet, máshol zavartalan napsütésre van kilátás.

Élénk déli szél mellett 34, 39 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Kedden a frontmentes időben tovább fokozódik a forróság és a szervezetet érő hőterhelés. - írja a meteoklinika.hu.

Állandósulni látszik a fáradtság, fejfájás is egyre többeknél jelentkezhet. A hőség fokozódása különösen az idősek, a túlsúlyosak és a keringési betegségekben szenvedők számára megterhelő: a gyakoribb vérnyomás-ingadozások mellett a keringési panaszok is felerősödnek, többeknél pedig légzési nehézségek, rosszullét is felléphet.

Amennyiben az érintettek csoportjába tartozik, úgy ajánlott a napot sok-sok pihenéssel, lehetőleg hűvös, árnyékos helyen tölteni. Ebben sokat segíthet, ha az éjszakai szellőztetést követően nappalra becsukja és elsötétíti az ablakokat, így a nap folyamán a lakótér lassabban, és nehezebben tud felmelegedni. Ezen kívül szívre gyakorolt kedvező hatása miatt a galagonya tea rendszeres fogyasztása szintén ajánlott.

A déli órákban az UV-sugárzás többfelé nagyon erős lesz, helyenként pedig az extrém fokozatot is megközelítheti. Egyre nagyobb  a napszúrás és a hőkimerülés kockázata, a déli órákban feltétlenül kerüljük a tűző napon tartózkodást! Ha mégis kénytelenek vagyunk ebben az időben napra menni, úgy semmiképpen ne induljunk el elegendő folyadék nélkül, lehetőleg viseljünk kalapot, valamint UV-szűrős napszemüveget is. A bőséges folyadékfogyasztáson kívül az izzadás során elvesztett só pótlásáról is fontos gondoskodni, erre kiválóan alkalmasak például az idényzöldségekből, illetve gyümölcsökből készült hűsítő levesek és turmixok.

Az allergiások számára rossz hír, hogy a csalánfélék pollenje továbbra is intenzív panaszokat okozhat, számukra különösen fontos, hogy a következő napokban is lehetőleg kerüljék a parkos, erdős területeket, illetve célszerű felsőruházatot is gyakrabban váltani. A hét során várhatóan a parlagfű pollenkoncentrációja is országszerte emelkedni fog, az Alföldön, illetve a Dunántúl déli részén helyenként már a tüneteket okozó közepes szintet is elérheti!

A fokozódó meleg miatt az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülést, a nagyvárosokban hajnalra is alig hűl a levegő, többeket álmatlanság gyötörhet. Ahol viszont 20 fok alá csökken a hőmérséklet, ott jót tesz az éjszakai szellőztetés, ezzel is csökkentheti az önt érő hőterhelést, valamit a pihentetőbb alvásban is segít.

A gépkocsivezetők számára az élénk oldalszél okozta csökkent menetstabilitás mellett főleg a vakító napsütés lehet zavaró, érdemes tehát napszemüveget is bekészíteni a kocsiba. A figyelmetlen és ingerlékeny sofőrök tovább növelik a balesetveszélyt, legyünk a szokásosnál is óvatosabbak a közlekedés során!

 

meteoklinika.hu / idojaras.hu


 

h i r d e t é s

betöltés..