h i r d e t é s

Éjszaka már fagyhat

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Éjszaka már fagyhat

2015. szeptember 29. - 13:40
0 komment

 

Észak felől lassan tovább csökken a felhőzet, szeptember 29-e, kedd este már a déli határ mentén is lényegesen kevesebb lesz a felhő.

Kezdetben az ország déli felén még több helyen eshet gyengén az eső, de késő délutánra ott is megszűnik a csapadék. Éjszaka és szerdán  napközben többnyire kevés lesz a felhő, szerdán délután elsősorban a Dél-Dunántúlon, a Dél-Alföld lehetnek felhősebb körzetek, de csapadék sehol sem valószínű. Az északkeleti szél többfelé megerősödik, az északkeleti megyékben kedden néhol viharossá is fokozódik - írja az Origo.

Talajmenti fagy

A legalacsonyabb éjszaki hőmérséklet többnyire 3 és 8 fok között alakul, dea szélvédett helyeken az ország északi felén egy-két fokkal hidegebb lesz; talajmenti fagyra is számítani kell. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 15, 16 fok körül valószínű.

Anticiklon

A kontinens jelentős részének időjárását a középpontjával Észak-Európa felett elhelyezkedő nagyméretű anticiklon alakítja. A magasnyomás északnyugati és keleti, déli peremén sok a felhő, területét pedig viszonylag hideg levegő tölti ki. Még a napsütés mellett is - Észak-Franciaországban, a Német-lengyel-alföldön - csak kevéssel emelkedik 15 fok fölé a délutáni hőmérséklet. A felhősebb vidékeken - Észak-Skandináviában, Észak-Oroszországban - a hőmérséklet csúcsértéke helyenként a 10 fokot sem éri el.

Ugyanakkor a Pireneusi-félsziget déli felén, az Égei-tenger térségében még nyárias az idő, 25 fok fölé melegszik fel délutánra a levegő, sőt Dél-Spanyolországban 32, 33 fokot is mérnek. A Kárpát-medence az említett északi anticiklon déli peremén helyezkedik el, szerda estig északkelet felől szárazabb, de egy-két fokkal hidegebb levegő érezik térségünk fölé. Így bár több órára kisüt a nap, hűvös marad az idő, és a hajnal is hideg lesz.

 

origo.hu (Címlap: A kép illusztráció - Forrás: lmaim-hzunk.blogspot.com)


 

h i r d e t é s