h i r d e t é s

Eladnák az MNB hanyagságának egyik szimbólumát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Eladnák az MNB hanyagságának egyik szimbólumát

2016. december 29. - 08:46
0 komment

 

A Quaestor bankjáról van szó, ami 2014 végén gond nélkül csúszott át az MNB-s ellenőrzésen - írja az Index.

Forrás: kuisalfold.hu

Negyedszerre próbáljá eladni a Quaestor rossz hírű bankját, a Quaestor Bank Zrt.-t a korábbi Credigen bankot, írja a Világgazdaság. Az MNB-s tulajdonú felszámolóintézet, a szintén botrányokkal teli Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN) hirdette meg a Quaestor felszámolása során a papíron kétmilliárd forint névértékű részvénycsomagot.

bank gyakorlatilag üres , azzal lett igazán híres , ahogy átkerült Tarsoly Csabához még 2014 decemberében. A bankvásárlás ugyanis nem tréfadolog, többek közt a betétgyűjtéssel elképesztően nagyot csalhat egy szélhámos szereplő, ezért az MNB-nek kötelessége átvilágítania ilyenkor a tranzakcióhoz kötődő összes üzleti modell és terv teljes hitelességét.

Itt az volt a vicc, hogy

az MNB a Quaestornál mindent rendben talált 2014 végén 

is, simán engedélyezték nekik a bankvásárlást. Jó eséllyel csak azért nem lehetett még nagyobb baj az egészből, mert a Quaestor közben összeomlott magától, és Tarsoly Csaba feladta magát. Persze kamunak tűnik az egész, az azóta kiszivárgott nyomozati iratok alapján MNB úgy néz ki, hogy pontosan tudta 2014-ben is, hogy a Quaestor a korábbi kötvényeit se fogja tudni visszafizetni a fennálló üzleti modelljével.   

Az eladást most a PSFN az Equilor bevonásával végzi, ahol idén egyébként a brókerbotrányokhoz hasonlóan szintén megbízás nélküli tranzakciók történtek az ügyfelek pénzével (bár ott nem tűnt el az ügyfelek vagyona, nem úgy, mint a Quaestornál). Az MNB 70 millió forintos bírságot szabott ki rájuk, de nem árulták el, hogy pontosan kinek mennyi pénzével machinált az Equilor, amely azóta is működik.

index.hu


 

h i r d e t é s