h i r d e t é s

Elárulta egy pedagógus, miért nem oltatta be magát

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Elárulta egy pedagógus, miért nem oltatta be magát

2021. december 02. - 06:34

A pedagógusok 90 százaléka már beoltatta magát, de 15 ezren teljesen elzárkóznak a vakcina felvételétől. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/Vajda János

A szakemberek értetlenül állnak a jelenség előtt, hiszen egy képzett, művelt rétegről van szó. Közben egyre több 12 és15 év közötti gyereket oltatnak be a szüleik. Két hét alatt megháromszorozódott a fertőzöttek száma ebben a korosztályban.

Már csak két hetük van beoltatni magukat azoknak a pedagógusoknak, akik továbbra is szeretnének tanítani. Becslések szerint azonban 15 ezer pedagógus nem akarja felvenni a koronavírus elleni vakcinát. Van, aki azt mondja, másként is lehet védekezni.

Mi rengeteg pénzt költünk, a fizetésünknek csaknem a háromnegyed, azaz egyharmadát költjük a vitaminokra, az egészségvédő táplálékkiegészítőkre azért, hogy jó legyen az immunrendszerünk. Orvosok is ezt mondják, hogy a legjobb immunrendszer az, ami átesett a fertőzésen és van antianyagunk” – vallja Kolonnay Zoltán, a nagykanizsai zeneiskola zongoratanára.

A Pécsi egyetem Oltópontjának vezetője szerint érthetetlen, hogy a képzett, tájékozott emberek is mennyi téves információ alapján hoznak döntést. Szerinte a járvány ellen hatékonyan csak oltással lehet védekezni. Tibold Antal szerint „azok, akik nem veszik fel az oltást, azok súlyos felelőtlenséget követnek el, nem csak saját magukkal szemben, tehát nem csak a saját életét teszi kockára, hanem a hanem a családtagjaiét is, a barátaiét.”

Közben a legújabb adatok szerint minden korcsoportban jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma, de a legkisebbek között a legdrasztikusabbak az adatok. A 15 évnél fiatalabbak között két hét alatt megháromszorozódott a betegek száma, ami 100 ezer főre vetítve meghaladja a 900 főt.

A negyedik hullámban leginkább a közép korosztály, a 25-49 év közöttiek között tarol a vírus. A 15-24 évesek és az 54-64 évesek körében duplázódtak a számok. Az idősek között sokkal lassabb a vírus terjedése.

A pécsi Gyerekklinika fertőző osztályának vezetője azt mondja, szerencse, hogy a gyerekek a súlyos tünetek ellenére hatékonyan gyógyíthatók. Nyúl Zoltán szerint „bármennyire súlyos a klinikai kép, bármennyire is betegek ezek a gyerekek, többségében idejében elkezdve, nagyon effektíven, nagyon hatásosan lehet kezelni és a kimenetel összességében nagyon kedvező.

A szakemberek szerint az iskolai közösségek védetté tétele nagyon fontos a járvány megállításának érdekében. Az oltás ellen tiltakozó pedagógusok ezzel kevésbé értenek egyet, és azt követően, hogy két héttel ezelőtt Mohácson tiltakoztak, most pénteken Nagykanizsán demonstrálnak a kötelező oltás ellen. (atv.hu)