h i r d e t é s

Elárverezik Ortutay Gyula hagyatékát

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elárverezik Ortutay Gyula hagyatékát

2015. május 06. - 12:33
0 komment

 

Az Arte Galéria május 10-én tarja azt a már megelőzően is komoly érdeklődésnek örvendő aukciót, melynek során Ortutay Gyula, Radnóti Miklós egyik legközelebbi barátja, későbbi kultúrpolitikus hagyatékának tárgyi állománya kerül kalapács alá.

Ortutay halála előtt meghagyta fiának, Ortutay Tamásnak, hogy hagyatékát csak egy bizonyos idő elteltével bocsássa nyilvánosságra. Naplójával kapcsolatban azt az utasítást adta szobrász fiának, hogy halálát követően csak 30 évvel közölje, míg az ágya alatt őrzött szöveges és tárgyi anyagokat mind közül a legkésőbb.
A napló 2009-ben jelent meg, s most, hat évvel később Ortutay Tamás a hagyaték további részét is felkínálja az utókornak.
Az árverésen Ortutay Gyula iratait, kitüntetéseit, értékes magángyűjteményes anyagát és személyes tárgyait is eladásra kínálja az örökös.

Ami azonban a licitálni akárcsak financiális okokból sem óhajtó érdeklődők számára is érdekes lehet, az aukció anyagából az Arte Galéria kiállítást szervez május 10-ét megelőzően.

A hagyaték irodalomtörténeti és politikatörténeti tekintetben is nagyon izgalmas anyagokat tartalmaz. A kalapács alá kerülő hagyaték alaposabb tanulmányozásával megismerhetjük Ortutay fiatalkorának eddig talán kevéssé tárgyalt, személyes vonatkozásait, abból az időből, amikor még szegedi egyetemistaként készült néprajzi pályára, Radnóti Miklós barátja volt, s a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának tagja.
Ugyanakkor tisztább képet kapunk Ortutayról, a politikusról is, aki 1949 után több ízben volt közoktatásügyi miniszter, de az ELTE rektori tisztségét is betöltötte egy időben, a hazafias Népfront vezető elnöke volt, s huzamos ideig igazgatta az MTA Néprajztudományi Intézetét.

Az aukció minden tekintetben egyik legértékesebbnek ígérkező darabja az a füzet, melyet Ortutay a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának titkáraként készített, s részletes jegyzeteket tartalmaz az ülésekkel kapcsolatban 1932-től egészen 1947-ig. A füzet kezdő kikiáltási ára 200 ezer Ft.

A hagyatékkiállítás május 10-ig bárki számára megtekinthető Budapesten, a Ferenczy István utca 14. szám alatt, az Arte Galériában.

 

(Címlap: Kép forrása: wikipedia)

Posted by SEJT on 2015. május 6.

 

Kommentek

h i r d e t é s