h i r d e t é s

Elbukott az orvosi kamara tagdíj emelési terve

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Elbukott az orvosi kamara tagdíj emelési terve

2017. december 03. - 07:07

Az elnökség korábban azzal érvelt, hogy szükség van erre a több mint 500 milliós többletre a MOK stabil gazdálkodásához.

csütörtöki sajtótájékoztató, ahonnan Éger István sietősen távozott. - Fotó: Tóth Gergő / nepszava.hu

Mindenki győzött, s az orvosok spóroltak évi 20 ezer forintot – így foglalható össze a Magyar Orvosi Kamara szombati közgyűlésének eredménye.

A rendes évi küldöttgyűlés témái közül egyetlen volt amely előzetesen is komolyabb izgalmat keltett a tagok és küldöttek körében, a havi tagdíj 2300 forintról 4000 forintra emelése. A hivatalban lévő elnökség avval érvelt, hogy van akkora szerepük az orvosok mostanában tapasztalható jövedelemnövekedésében, hogy méltányos lehet egy ilyen „visszacsorgatás”. És egyébként szükség van erre a több mint 500 millió forintos többletre a szervezet stabil gazdálkodásához. A javaslat ellen három területi szervezet is formálisan tiltakozott és számos csoport, és orvos adott hangot nem tetszésének a közösségi fórumokon. A legtöbben úgy érveltek, hogy a kamara gazdálkodását korábban sem tudták áttekinteni, s megítélésük szerint eddig sem kaptak semmit a befizetett pénzükért. A felforrósodott hangulat hatására Éger István elnök kevéssel a közgyűlés előtt külön sajtótájékoztatót is tartott, ahol azt igyekezett bizonyítani, hogy minden rendben, szabályosan gazdálkodnak.

A fogorvosok közül, akik különösen is elégedetlenek a kamara értük tett erőfeszítéseivel, egy csoport a kilépését is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a közgyűlés megszavazza a tagdíjemelést. Ilyen előzmények után került sor a szombati öt órás tanácskozásra, melynek egyetlen izgalmas pontja a tagdíj kérdése volt. Végül a küldöttek 51 százaléka támogatta az emelést, ám ez kevés volt a kétharmadot igénylő döntéshez. Éger István számára, akinek elnöki beszámolóját nagy többséggel fogadták el, évek óta ez volt az első komoly közgyűlési presztízs veszteség, egy vereséggel felérő győzelem.

 

Szerző: Danó Anna / nepszava.hu