h i r d e t é s

Elege lett a Facebooknak a kormánypropagandából

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elege lett a Facebooknak a kormánypropagandából

2019. május 15. - 18:09

 

A Mediaworks egyetlen lapja sem tudja hirdetni a politikai posztjait a Facebookon, letiltotta őket a közösségi oldal - írja a 168ora.hu

Forrás: nepszava.hu

Váratlan közlemény jelent meg a Közép-európai Sajtó és Média Alapítványhoz (KESMA) tartozó Mediaworks Hungary Zrt. online felületein – köztük a Nemzeti Sport honlapján, illetve a Magyar Nemzeten is hasonló közlemény jelent meg – szerda délután.

Eszerint a Facebook felfüggesztette a cég részét képező lapok hirdetési fiókját,

tehát ezek a lapok egyetlen fizetett hirdetést sem tudnak elhelyezni a közösségi oldalon.

A Mediaworks és általában a kormánypárti sajtó bevett gyakorlata, hogy 

fizetett hirdetés formájában terjeszt olyan írásokat, amelyek az Orbán-kormány propagandáját visszhangozzák.

Ez a gyakroltban azt jelenti, hogy nem tudnak fizetett hirdetésben terjeszteni olyan álhíreket, mint mikor Brazíliában szinesbőrű lakosokról készült képpel illusztrálta a szintén kormánypárti Origo, hogy az Egyesült Királyságot mennyire megváltoztatta a migráció.

A felfüggesztés miatt sem ilyen sem más tartalmakat nem tudnak megosztani hirdetésként.

Azt a Facebook április elején egy perugiai újságíró-konferencián jelentette be, hogy a hirdetett posztok előzetes moderációjával fog gátat venni annak, hogy valaki álhírekkel befolyásolhassa a közvéleményt egy-egy politikai megmérettetés előtt. Azokról a minőséginek tartott lapokról, amelyek megússzák a moderációt, összeállítottak egy fehér listát, de ezen egyetlen magyar sajtóorgánum sem szerepel, amit a Facebook a KESMA létrejöttével indokolt, vagyis az Orbán-kormányhoz közeli sajtó említett gyakorlata miatt az egész magyar sajtó működését is megbízhatatlannak nyilvánította.

A Facbook lépését a Mediaworks egyértelműen politikai okokkal magyarázza, és arra kéri olvasóit, hogy ne a közösségi portál használatával, hanem az egyes oldalaikat külön felkeresve olvassák cikkeiket.

A Mediaworks a Népszabadság 2016. október 8-i bezárásáról hírhedt osztrák üzletember, Heinrich Pecina tulajdonából került Mészáros Lőrincébe 2017-ben, mígnem aztán 2018 októberében nagylelkűen felajánlották a KESMA-nak.

168ora.hu


 

h i r d e t é s