h i r d e t é s

Elegük van a MÁV utasainak - Tüntetésre készülnek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elegük van a MÁV utasainak - Tüntetésre készülnek

2019. augusztus 22. - 06:57

 

Annyira elegük van az elővárosi vonalakon közlekedőknek a vonatkésésekből, meghibásodásokból és egyéb problémákból, hogy egy utasküldöttség petíciót adott át a MÁV-székháznál a vasúttársaságnak. 

Agglomerációs tömegnyomor, itt éppen Esztergomból Budapest irányába - Forrás: 10-es út Facebook-csoport

Jelezték: akár tüntetni is hajlandóak, ha nem javítják ki a jelzett problémákat. - írja a Blikk

A Budapest-Cegléd-Szolnok (100a) számú vonalán utazók saját Facebook-csoportjukban szervezkednek. Az Indexhez eljutott közleményükben a gyakori késéseket (ami 20-60 perc), az utastájékoztatás hiányát kifogásolják. Többségük évek óta vonattal jár be munkahelyére, és vannak, akik kettővel korábbi vonattal indulnak, hogy biztosan ne késsenek el a munkahelyükről - így azonban problémát okoz a gyerekek óvodába-iskolába szállítása, illetve az, hogy időben értük tudjanak menni.

Eközben a Budapest-Lajosmizse vonalon is zúgolódnak az utasok. Szintén a közösségi oldalon szervezték magukat csoporttá, de saját bloguk is van - itt foglalták össze, hogy míg a tanév során 12-15 motorvonat közlekedik a vonalon, addig a nyári időszakban mindössze 6-7 darab jutott, ami miatt gyakoriak lettek az utaslemaradások és -rosszullétek. Ezen a vonalon fordult elő, hogy a vonat annyira megtelt, hogy már a plafonról is emberek lógtak - majdnem szó szerint.

Az Index megkereste az ügyben a MÁV sajtóosztályát, ahonnan azt kapták válaszul, hogy mintegy hatmilliárd forintot különítettek el a Köki és a Nyugati pályaudvar közötti rész állapotának javítására, illetve a hamarosan érkező KISS motorvonatokkal kísérelték megnyugtatni a felpaprikázott utazóközönséget: mint írták, ezek sokkal megbízhatóbbak lesznek, és a kapacitásuk is nagyobb.

Az utasok viszont nem hisznek a társaságnak: szerintük a biztosítóberendezések gyakori meghibásodása miatt ezzel csak annyit ér el a MÁV, hogy így majd "kétszer annyi ember ül majd egyidejűleg az álló vonaton". Felújítást, eszköz- és berendezéscserét kérnek. Hangsúlyozzák: ha nem javulnak a körülmények, akár demonstrálni is hajlandóak.


 

h i r d e t é s