h i r d e t é s

Elengedi a kamara az 5000 forintos díjtartozásokat?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elengedi a kamara az 5000 forintos díjtartozásokat?

2018. április 19. - 06:39

 

Nincs okuk aggódni azoknak a budapesti vállalkozóknak, akik elmulasztották befizetni az évi 5000 forintos kamarai regisztrációs díjat.

Csoltó Gábor, a BKIK új elnöke - Forrás: blogstar.hu

Ezt Csoltó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara frissen megválasztott elnöke mondta az mfor munkatársának a tisztújító küldöttgyűlés után. - írja az mfor.hu

Csoltó jelezte, hogy ez még nem egy kiforrott javaslat, csak a probléma beazonosításáról van szó. Mindenesetre nagy gondnak tartja, hogy

nincs megbízható adat arról, valójában mennyi működő vállalkozás tevékenykedik Budapesten. A nyilvántartások között százezres különbség van, így csak annyit lehet tudni, hogy 200 és 300 ezer között van a számuk.

Emiatt nehéz pontos számokkal dolgozni a kamara könyvelésében, mérlegében.

Először tehát rendbe kell tenni a nyilvántartásokat. Csoltó szerint kellő rugalmasan kell eljárni az elmaradt kamarai regisztrációs díjak rendezése során.

Utalt arra, hogy az évi 5000 forint nem akkora tétel, ami miatt ne jöhetne szóba akár a tartozások elengedése, vagy valamilyen kedvezmény nyújtása.

A hatályos szabályozás szerint a meg nem fizetett kamarai hozzájárulás köztartozásnak minősül, amelyet a Nemzeti- Adó és Vámhivatal adók módjára hajt be. A kamarára vonatkozó speciális kitétel alapján a testület akkor is megkeresheti az adóhatóságot, ha a tartozás nem éri el a 10 ezer forintot, de meghaladja az 5000-et.

Arról nincs hiteles információ, hogy mekkora tartozás keletkezett az évek során az elmaradt díjfizetésekből. A vállalkozások számát több tízezertől százezerig terjedően becsülik, a be nem fizetett összeg pedig akár több milliárd forint is lehet. 

A kamara tehát kezdeni akar ezzel a helyzettel valamit, de konkrét javaslat még nem született. Arra biztosabban lehet számítani, hogy a már befizetett díjak ellenében nyújtott szolgáltatások - sok más mellett ilyen a szakértői segítségnyújtás jogi pályázati ügyekben - bővülnek a közeljövőben. "Ebben már idén előre szeretnénk lépni" - mondta Csoltó Gábor. (mfor.hu)


 

h i r d e t é s