h i r d e t é s

Életveszélybe sodorhatja a kicsiket egy hétköznapi vírus

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Életveszélybe sodorhatja a kicsiket egy hétköznapi vírus

2015. február 12. - 14:26
0 komment

 

Az RSV rövidítés az óriássejtes tüdő megbetegedést okozó vírus nevét (respiratory syncytial virus) jelöli. Az RSV a leggyakoribb közönséges légúti kórokozó gyermekeknél.

A vírus megvastagítja a kislégutak nyálkahártyáját, vagyis minél kisebbek ezek a légutak - minél kisebb egy baba -, annál súlyosabbak a következmények. Ezen kívül csecsemőknél az RSV az alsólégúti megbetegedések leggyakoribb okozója. Az RSV-fertőzések szezonálisak, általában hidegebb időben következnek be. Hazánkban leggyakrabban novembertől áprilisig fordulnak elő, ráadásul a vírusfertőzést egy szezonon belül többször is el lehet kapni.

Könnyű elkapni

Az RSV egy nagyon gyakori vírus, amely fizikai érintkezéssel terjed, például egy fertőzött személy érintésével, puszival vagy kézfogással.
A kórokozók a levegőben is terjednek, amikor a fertőzött személy tüsszent, vagy köhög. Az RSV vírus igen ellenálló, több órán keresztül életképes marad egy asztallapon vagy használt zsebkendőn. Az RSV-fertőzés igen gyakori zsúfolt helyeken és bölcsődékben.

Megismétlődhet

A lezajlott RSV-fertőzés sajnos nem véd az ismételt megbetegedés ellen. Mivel az RSV ellen nem alakul ki természetes módon védettség, sokszor és ismételten áteshet fertőzésen a gyermek az RSV szezonban. Ezért is fontos a megelőzés. A különösen veszélyeztetett csecsemők számára a kezelőorvos védőoltást is javasolhat.

Az RSV ellen létezik védőoltás, mellyel a kész ellenanyagot lehet bejuttatni gyermeke szervezetébe. Egyeztessen kezelőorvosával, hogy gyermeke RSV-fertőzés szempontból veszélyeztetett csoportba tartozik-e és jogosult-e RSV elleni védőoltásra! Az oltást az arra jogosult babák ingyenesen kaphatják november és március között. A megfelelő védettség fenntartása érdekében fontos, hogy gyermeke a szezon teljes ideje alatt minden hónapban megkapja a védőoltást. Megkezdett oltássorozat esetén minden hónapban vissza kell vinni a babákat a következő védőoltásra. RSV-fertőzéssel kapcsolatos kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.

 

babaszoba.hu


 

h i r d e t é s