h i r d e t é s

Elfogyóban a nagyvállalatok lendülete

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elfogyóban a nagyvállalatok lendülete

2019. augusztus 07. - 12:26

 

Másfél év alatt felére csökkent a hazai nagyvállalatok növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index. 

Illusztráció: pixabay.com

A jelenleg 6 ponton álló mutató a nagyvállalatok eddigieknél jóval óvatosabb optimizmusát tükrözi. A várakozások a 4-10 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek körében a legmagasabbak, míg a szektorok közül az ipari, építőipari vállalatok látják legpozitívabban a következő egy évet.

A hazai, 2 milliárd feletti éves árbevételű nagyvállalatok aktuális gazdasági helyzetéről és növekedési kilátásairól képet adó K&H nagyvállalati növekedési index az előző negyedévhez képest egy ponttal csökkent, így jelenleg 6 ponton áll.

A nagyvállalati vezetők körében végzett felmérésünk szerint egyre óvatosabb optimizmus jellemzi a szektort, mivel az elmúlt másfél évben egy csökkenő trend zajlik, aminek következtében 2017 év végéhez képest a felére esett vissza a cégek várakozásait jelző mutató. Ez összecseng az OECD lassuló gazdasági növekedést valószínűsítő előrejelzésével, amely szerint idén 3,9%, jövőre pedig 3%-os lehet a magyar GDP-növekedés

 – mondta el Patrick Van Overloop, a K&H Üzleti Ügyfelek divízió vezetője.

A vállalatok továbbra is saját helyzetükre vonatkozóan pozitívak, annak ellenére, hogy a vállalati részindex 12-ről 10 pontra süllyedt. Ezzel szemben a gazdasági környezettel kapcsolatban inkább negatívak, a makrogazdasági részindex ugyanis -4-ről -5 pontra mérséklődött

– tette hozzá Patrick Van Overloop.

A várakozások általában a cég méretével párhuzamosan nőni szoktak, most azonban nem ez jellemzi a szektort. A vállalat saját helyzetét és kilátásait ugyanis jelenleg a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű vállalatok vezetői vélik a legjobbnak, és egyedül az ő várakozásaik javultak (12 pont). Ezzel szemben a 2-3,9 milliárd éves árbevételű cégek és a 10 milliárd feletti éves árbevételű vállalatok várakozásai közel azonos szintre (9 és 8 pont) mérséklődtek az előző negyedévhez képest. Ha azonban a makrokörnyezettel kapcsolatos várakozásokat nézzük, minél nagyobb a cég árbevétele, annál kedvezőbben ítélik meg a gazdaság jövőbeni alakulását. 

A méret mellett a tevékenységi kör is nagymértékben meghatározza a jövőbeni várakozásokat: jelenleg az ipari cégek a legoptimistábbak (8 pont), miközben a szolgáltató és kereskedelmi szektor ennél jóval visszafogottabban (5 és 4 pont) látja a következő egy évet.


 

Kommentek

h i r d e t é s