h i r d e t é s

Elfújja a viharos szél a derűs időt, itt-ott elázhatunk

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Elfújja a viharos szél a derűs időt, itt-ott elázhatunk

2020. február 28. - 06:20

 

Pénteken délelőtt északnyugaton elkezd vékonyodni a felhőzet, máshol viszont még erősen felhős, borult időre van kilátás. - írja az idojaras.hu.

Járókelő a Fővám téren Budapesten. Illusztráció: MTI Fotó: Balogh Zoltán

Délután tovább vékonyodik, szakadozik a felhőzet, és kisüt a nap. Számottevő csapadékra már nem kell készülni. Viharossá fokozódik az északnyugati szél. 4, 9 fok között tetőzik a hőmérséklet.

MTI

Több megyére már másodfokú riasztásokat is kiadtak a viharos szél veszélye miatt péntek hajnalban. Az érintett területeken a következő órákban 90 kilométer/óránál erősebb széllökések is lehetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése eddig az észak Dunántúlon adták ki a másodfokú riasztásokat. Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében van érvényben a másodfokú figyelmeztetés. Emellett Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a szél miatt.

Bács-Kiskun és Csongrád megyében zivatarveszély miatt, míg Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében a havazás miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést.

Azt írták: kora reggel markáns hidegfront érkezik. Délelőttre a Dunántúl nagy részén viharos északnyugati szél várható, 80-100 kilométer/órás legerősebb lökésekkel, mely napközben a Duna-Tisza közére is átterjed. (A Duna-Tisza közén 90 kilométer/órát meghaladó lökések inkább a Duna vonalához közelebbi tájakon várhatók). Elsősorban a Dunántúli-középhegységben és a Balatonnál 100 kilométer/órát meghaladó lökések is előfordulhatnak. Késő délutánra kezd veszíteni erejéből a szél. Este fokozatosan a középső országrészben is megszűnnek a viharos lökések.

A Dunántúlon (főként annak déli részén) és a Dél-Alföldön reggel néhol zivatar is kialakulhat, melyhez szintén társulhat 80 kilométer/óra fölötti szélroham.

Kiemelték továbbá, hogy vegyes formájú csapadék várható. Északon (Észak-Magyarországon, Dunántúl-középhegységben, Alföld északi részén) havazás (részben tapadó hó), havas eső valószínű, míg máshol vegyesen esőre, havas esőre, hózáporra egyaránt számítani lehet. Öt centimétert elérő hóréteg elsősorban csak a hegyekben alakulhat ki. Ugyanakkor pár cm hóval átmeneti hótakaró esetleg máshol is kialakul. Az összefüggő csapadék délutánra keletre, északkeltere húzódik vissza.

Orvosmeteorológia

Pénteken egy viszonylag gyengébb hidegfront halad át felettünk, de az arra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket, az ismét erős szél pedig mások komfortérzetét is ronthatja. - írja a meteoklinika.hu.

Pénteken hidegfronti hatás érvényesül, ami főként akkor okozhat panaszt önnél is, ha a fokozottan érzékenyek csoportjába tartozik.  Ekkor izom- és hasi görcsöket, valamint görcsös típusú fejfájást is tapasztalhat, a tünetek pedig egész nap jellemzőek lehetnek. Emiatt a közérzetében is romlás várható, illetve a hőérzete is ingadozhat. Estétől már a melegfrontra fokozottan érzékenyeknél is felléphetnek tünetek, ekkor inkább a migrénes fejfájás kerül előtérbe.

Ha önnek is problémákat okoznak a kellemetlen tünetek, akkor ne habozzon: vizsgáltassa ki magát a Meteo Klinikán!

Az erős légmozgás a gyerekeket izgágábbá, nyugtalanabbá teheti, és a szél hatására is csökken a hő- és a komfortérzet, gyorsan ingadozhat az érzett hőmérséklet is. Ezért jól variálható öltözékkel induljon el otthonról, és sokfelé az esernyőre is szükség lehet!

A pollenterhelés átmenetileg csökken, de az allergiások arra készülhetnek, hogy a hét végén majd jelentősen erősödnek a tüneteik. Ez azt jelenti, hogy a mogyoró, az éger és a tiszafafélék pollenje is kiválthat intenzív panaszokat.

Az utakon az élénk, erős szél ronthatja a menetstabilitást, a helyi záporoktól nedves útburkolaton pedig könnyen megcsúszhat a jármű. Vezessen lassan, kerülje a hirtelen fékezéssel és irányváltoztatással járó helyzeteket. Átmenetileg ugyan kismértékben javulnak a reflexek, de estétől ismét rendkívüli módon fokozódik a balesetveszély.  

Vezető tünetek a mai napon: görcsös panaszok, fejfájás, stressz. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s