h i r d e t é s

Elhagyják Simicskát a Hír Tv arcai

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Elhagyják Simicskát a Hír Tv arcai

2015. február 10. - 19:17
0 komment

 

Elkezdődött a Hír Tv-s riporterek és műsorvezetők felmondása – értesült a hvg.hu, de a Pesti Srácok és az Index is felmondásokról ír.

Távozik a csatorna két legismertebb műsorvezetője.

A tévécsatorna egyik arcának számító Kovács Andrea a Pesti Srácoknak azt mondta, vállalhatatlan számára a pénteki fordulat, nem szeretne a tévénél maradni. Az Index úgy értesült, megy egy másik ismert műsorvezető, Szabó Anett is, felmondásáról a hvg.hu is értesült. Úgy tudjuk, a Hír Tv-től távozni akarók többsége abban reménykedik, hogy a köztévénél fog elhelyezkedni. A köztévé vagyonkezelője, az MTVA még decemberben jelentette be, hogy új hírcsatornát fog indítani.

Pénteken távozott posztjáról Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet főszerkesztője, a Hír Tv elnöke, Gajdics Ottó, a Lánchíd Rádió főszerkesztője, Élő Gábor, az mno.hu főszerkesztője, Szikszai Péter, a Hír Tv vezérigazgató-helyettese, Csermely Péter, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese és Szerető Szabolcs, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese. Felmondásukat „lelkiismereti okokkal” magyarázták. A Pesti Srácok szerint Szerető időközben meggondolta magát, és marad a napilapnál.

Mint a hvg.hu pénteken megtudta, a jobboldali médiabirodalom egyik tulajdonosa, Simicska Lajos feldühödött azon, hogy a kormány – az RTL Grouppal való kiegyezést követően – szét akarja teríteni a reklámadót a hazai médiapiacon, ezért arra kérte a rádió, a tévé és a napilap vezetőit, hogy bírálják bártan magát Orbán Viktort. Az újonnan kinevezett Magyar Nemzet-főszerkesztő, D. Hováth Gábor azt állította, Simicska nem kért tőlük 180 fokos fordulatot.

Simicska még pénteken kinevezte a médiumok új vezetőit. Így D. Horváth lett a Magyar Nemzet főszerkesztője, az ügyvezető igazgató pedig Tóth Mariann, a Hír Tv elnöke pedig személyesen ő maga, Simicska Lajos lett. A Lánchíd Rádió élére Schlecht Csabát nevezte ki. "Kineveztem az új ügyvezetőt és a főszerkesztőt, és a dolog el volt rendezve. Az árulóknak szevasz, akit kell még, azt kibaszom, mostantól csak a saját embereimre támaszkodom" – mondta pénteken a Magyar Narancsnak Simicska.

Miközben az MTVA forrásaink szerint nem zárkózik el a legismertebb hír tv-sek átvételétől, a közmédiában újabb elbocsátások lesznek. Az MTVA 177 fő kirúgásáról egyeztetett a szakszervezetekkel. A Népszabadság kedden arról írt, már elbocsátották a köztévéből a kulturális szerkesztőség három ismert műsorvezetőjét, Giró-Szász Krisztinát, Sipos Anna Szilviát és Mohácsi Szilviát.

A hvg.hu december elején számolt be arról, hogy Simicskáék már ősszel útját akarták állni az elvándorlásnak, megpróbálták megakadályozni, hogy a milliárdos vállalkozó és a miniszterelnök közti konfliktus közepette lelépjenek a tévé arcai, szerkesztői. Így megpróbálták rávenni a műsorvezetőket, hogy írjanak alá egy olyan szerződést, amely megtiltotta volna, hogy felmondás esetén 18 hónapig konkurens cégnél helyezkedjenek el. Ugyanakkor forrásaink szerint már a korábbi szerződésekben is szerepel a 6 hónapos moratórium, kérdés, hogy az MTVA hajlandó-e ezt a lelépési pénzt kifizetni.

 

hvg.hu (Fotó: )


 

h i r d e t é s