h i r d e t é s

Elhallgatott egy óvodai pedofilügyet a III. kerület régi vezetése?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Elhallgatott egy óvodai pedofilügyet a III. kerület régi vezetése?

2020. október 01. - 14:03

 

Lezárult a több hónapos vizsgálat, Óbuda-Békásmegyer polgármestere ismertette az eredményét.

Még áprilisban deürlt ki, hogy óvodásairól készített pedofil képeket egy óvónő, illetve hogy őt és élettársát azzal gyanúsítják a rendőrök, hogy nemcsak a nő unokahúgát abuzálták szexuálisan, hanem a férfi saját gyermekükkel is folytatott szexuális cselekményeket, sőt: a két gyanúsított a dark weben különféle pedofil fórumokon terjesztette a szexuális visszaéléseikről készített gyermekpornográf felvételeket. Az ügyről azóta nem lehetett hallani.

Ma azonban Óbuda-Békásmegyer közleményt adott ki, melyben Dr. Kiss László polgármester elmondja, hogy egy több hónapos vizsgálatot zártak le. Kiss azt mondja, hogy súlyos mulasztásokat és visszaéléseket tártak fel.

"Bizonyítékunk van arra, hogy az Önkormányzat korábbi vezetése folyamatos tájékoztatást kért és kapott az ügy részleteivel és érintettjeivel kapcsolatban. Ahelyett azonban, hogy a gyermekvédelmi szabályok kidolgozását sürgették volna, vagy segítették volna az óvodai dolgozók felkészítését a szexuális visszaélések megelőzésére, a bántalmazás jeleinek felismerésére, okunk van feltételezni, hogy arra vonatkozóan tettek lépéseket, hogy az eset ne derüljön ki. Belső vizsgálat vagy ellenőrzés nem zajlott, és a képviselő-testület tájékoztatása is elmaradt. Semmi sem utal arra, hogy bármiféle pszichológiai segítséget ajánlottak volna fel az érintett szülőknek, óvodapedagógusoknak, sőt: a történtek ismeretében az óvodapszichológusi létszám csökkentését indítványozták és fogadtatták el a képviselő-testülettel (mely javaslatot testületi tagként nem támogattam). Súlyos egyéni felelősség terheli őket" – állítja Dr. Kiss.

A polgármester kiemeli, hogy fontos a gyermekbántalmazás tüneteinek korai felismerése és a prevenció fontossága, és hogy még a belső vizsgálat lezárását megelőzően felvették a kapcsolatot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvánnyal. "Olyan közép- és hosszú távú programok kidolgozásába kezdtünk, amelyek a jövőben elejét vehetik minden hasonló esetnek. A bántalmazás környezetének összes résztvevőjét igyekszünk megszólítani. A felismeréshez, a jelzéshez és a prevencióhoz kínálunk eszközrendszert az Alapítvánnyal való együttműködés során" – magyarázta Kiss, és hozzátette azt is, hogy szerinte tűrhetetlen, hogy ilyen arcpirító módon szőnyeg alá lehetett söpörni a legkiszolgáltatottabbakkal való visszaélést és erőszakot, és tűrhetetlen, hogy elmaradt bármiféle segítségnyújtás, tájékoztatás a korábbi vezetés részéről, holott ismerték az ügy részleteit, és hogy minden áldozatot, minden érintetett magára hagytak ezzel a súlyos teherrel. "Ígérem, ha rajtam múlik, ilyen a kerületben többé nem fordul elő" – hangsúlyozta.

A polgármester elmondta, hogy a Hintalovonnal azon dolgoznak, hogy a felmerülő kérdésekre és dilemmákra rendszerszintű válaszokat adjanak, hogy az intézmények működése átlátható legyen, a szabályok pedig világosak. "Szeretnénk kiépíteni azokat a kommunikációs csatornákat – vagy működőbbé tenni a meglévőeket –, amelyek garantálják, hogy senki sem marad egyedül, ha támogatásra van szüksége, ha kérdése van, vagy ha olyasmit tapasztal, ami összezavarja, megrémíti. Mindenki számára egyaránt biztonságos környezetet szeretnénk teremteni, olyat, amelyet nem árnyékolnak be nehéz tabuk. Az elhallgatás és a titkolózás nyomasztó terhével pedig senkinek sem kell – legkevésbé felsőbb utasításra – együtt élnie. (…) Elkötelezettek vagyunk abban, hogy megtörjük a gyerekbántalmazásokat övező csendet, és kiálljunk a gyerekek biztonsága mellett. Pedagógusként, polgármesterként és apaként is arra kérem önöket, tartsanak velünk ezen az úton."

A polgármesteri hivatal a kerület honlapján indította el a témával és a gyermekvédelemmel kapcsolatos oldalát, melyen minden, az üggyel kapcsolatos fejleményről, eseményről hírt adnak.

A kormány a Kaleta-ügy kapcsán azt ígérte, hogy szeptembertől kiemelten foglalkoznak a gyermekvédelemmel. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője az nlc.-nek elmondta, hogy őket, mint szakmai szervezetet ezzel kapcsolatban a kormány részéről máig nem keresték meg. (startlap.hu / nlc.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s