h i r d e t é s

Elhunyt Kriza Ákos

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elhunyt Kriza Ákos

2021. január 19. - 09:38

 

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után hunyt el.

Kriza Ákos a 2018-as miskolci operafesztivál megnyitóján. - Fotó: MTI/Vajda János

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott, január 18-án késő este, 56 éves korában - közölte a család kedd reggel.

"Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nem csak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt" - olvasható a közleményben, amit az Origo idézett.

A Fidesz közleménye szerint Kriza Ákos hivatalában töltött ideje alatt a város történelmi léptékben fejlődött. A párt, valamint Miskolc városa saját halottjának tekinti.

Miskolc polgármesteri hivatala közölte Dr. Kriza Ákos életrajzát. Nagyváradon született 1965-ben, felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte, innen indult el az orvos-közgazdászi, egészségügyi menedzseri pályán.

Miskolcon 1990-ben telepedett le, általános orvosi diplomája megszerzése után. Fül-orr-gégész szakvizsgáját letéve a Diósgyőri Kórházban dolgozott klinikai orvosként, majd családorvosként folytatta munkáját. 1999-től a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatója volt egészen 2010-es polgármesterré választásáig.

Már ifjú korában is szívesen sportolt, tőrvívóként országos bajnoki címet szerzett, majd a dzsúdó felé fordult, a sportág szeretetét pedig továbbadta leányának, Annának is, aki cselgáncs-világbajnoki bronzérmet is szerzett az MVSI-Miskolc sportolójaként.

Miskolc városát 2019-ig vezette, amikor is egészségi állapota miatt visszavonult a politikától. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s