h i r d e t é s

Elindult a vadon élő rókák veszettség elleni vakcinázása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Elindult a vadon élő rókák veszettség elleni vakcinázása

2019. április 03. - 12:42

 

Március 29-én pénteken indult, és április 14-ig tart Magyarországon a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázása - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel pénteken. 

Illusztráció: pixabay.com

Az érintett térségekben a vakcinázás kezdetétől számított 21 napig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el az illetékes járási főállatorvos. A vakcina tartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. A kezelt területek térképe és a vakcinázással érintett települések listája a Nébih honlapján olvasható.

Rókák veszettség elleni, vakcina tartalmú csalétkét pakolják be egy kisrepülőgépbe a hajdúszoboszlói repülőtéren 2019. április 2-án. Idén tavasszal 9 megyében, közel 42 ezer négyzetkilométernyi területen végzi a rókák tavaszi veszettség elleni vakcinázását a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, az immunizálás a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. MTI/Czeglédi Zsolt

Idén tavasszal 9 megyében, közel 42 ezer négyzetkilométernyi területen végzi a rókák veszettség elleni vakcinázását az állategészségügyi hatóság. Az immunizációs program költségeihez az Európai Unió 75 százalékos társfinanszírozást biztosít

- írták.

A Nébih laboratóriumi vizsgálatai alapján az elmúlt években a rókák mintegy háromnegyede ette meg a kihelyezett csalétkeket a vakcinázott területeken. A rókaimmunizációs programmal napjainkra elvétve fordul elő a betegség Magyarországon; utoljára 2017 márciusában találtak fertőzött állatokat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

(MTI)


 

h i r d e t é s